Close button

Як перерахують пенсії в 2021 році

Як перерахують пенсії в 2021 році

В цьому році життя в Україні помітно подорожчає. Буквально з січня злетять тарифи на комуналку, очікується зростання цін на хліб і товари першої необхідності, повідомляє Страна.

При цьому влада ще з минулого року заспокоювали українських пенсіонерів, обіцяючи їм відразу кілька етапів підвищення пенсій. Що, в принципі, має хоча б частково компенсувати "подорожчання всього".

Втім, в попередньому графіку Мінсоцполітики з'явилися зміни. Плюс - так і не вирішили проблему пенсіонерів з маленьким стажем. Так що з 1 січня вони взагалі залишаються без пенсії.

Січень: плюс 300 гривень до пенсії

На початок року Мінсоцплітікі анонсувало підвищення пенсій для пенсіонерів, старше 65 років, які мають трудовий стаж не менше 30 років (для жінок) і не менше 35 років (для чоловіків).

Як пояснив глава департаменту пенсійного забезпечення Федерації профспілок Володимир Максимчук, це стандартний перерахунок пенсій, пов'язаний з підвищенням мінімальної зарплати.

Нагадаємо: з 1 січня 2021 року мінімалка виросла з 5 тисяч до 6 тисяч. Отже, мінімальна пенсія збільшується з 2,1 тисячі до 2,4 тисячі, тобто, на 300 гривень (до рівня в 40% від МЗП).

Категорія пенсіонерів "65 плюс" вважається проблемною. Ці люди заробили свій основний стаж ще при Радянському Союзі. При цьому сам стаж у них, як правило, великий, але зарплати (точніше, те, що від них сталося після пенсійної індексації) - маленькі. Тому і розмір пенсій невеликий, і його традиційно "підтягують" слідом за зростанням мінімальних зарплат.

Також на цей рік продовжили програму доплат до пенсій для пенсіонерів старше 80 років (вони отримують додатково до 500 гривень). Люди отримуватимуть доплати з січня. Мінімальна пенсія для цієї категорії становить 2,6 тисяч гривень (при наявності стажу 20-25 років).

Березень: плюс 300 гривень за індексації

Другий етап підвищення пенсій намічений на березень 2021 року. Повинна пройти традиційна індексація пенсій. Вона проводиться не для всіх, а тільки для пенсіонерів, які пішли на пенсію за віком і мають необхідний страховий стаж. Проіндексують пенсії близько 8 млн пенсіонерів.

"Індексація в березні буде проходити за стандартною формулою: 50% динаміки середньої зарплати і 50% зростання інфляції за минулий (тобто 2020 й) рік", - пояснив глава Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Дані по інфляції за минулий рік Держстат публікує в січні, а за середніми зарплатами - ближче до кінця лютого. Цим пояснюється той факт, що індексація відбувається не на початку року, а тільки в березні, та й то не завжди. Наприклад, в 2020 році її перенесли на кінець весни.

У Мінсоцплітікі обіцяють індексацію близько 11%. По ній надбавка до середньої пенсії (3,4 тисячі гривень) буде вже 374 гривні. Але підсумковий коефіцієнт буде залежати від показників по інфляції і середнім зарплатам за 2020 рік, а вони пригальмували.

"Інфляцію вважають грудень до грудня, тобто 50% інфляції - буде близько 2,5% (в грудні 2020 року - 4,9%). А ось збільшення зарплат за 11 місяців 2020 року склало 10% (половина за формулою індексації - це 5%). тобто, реально проїндексируют пенсії не більше ніж на 8% ", - додав Віктор Скаршевський.

За цими розрахунками середня пенсія зросте лише на 272 гривні.

Хороша новина для пенсіонерів полягає в тому, що "плаваючою" дати індексації в цьому році не буде - Кабмін своєю постановою зафіксував її на березень 2021 року.

Квітень: 35 гривень за стаж

Третій етап збільшення пенсій Мінсоцполітики анонсувало на квітень. Це буде автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам з урахуванням їх страхового стажу і зарплат.

"Індексація розрахована на працюючих пенсіонерів з великим стажем: від 30 років для жінок і 35 років - для чоловіків. За формулою йде збільшення не більше ніж на 1% від суми мінімальної пенсії (17,7 гривень). Так як в минулому році така індексація не проводилася, повинні проіндексувати відразу за 2 роки, тобто, на 2%. Але в будь-якому випадку прибавка там копійчана - трохи більше 35 гривень ", - пояснив Скаршевський.

Липень: "прожиткові" 83 гривні і скасування перерахунку по мінімалці

Спочатку на липень 2021 року Мінсоцполітики анонсувало відразу кілька перерахунків пенсій.

Перший - внаслідок підвищення мінімальної зарплати з 6 тисяч до 6,5 тисяч гривень. Пенсія для пенсіонерів у віці від 65 років і за наявності у них страхового стажу 30/35 років і більше повинна була вирости з 2,4 тисячі до 2,6 тисяч гривень (тобто, досягти 40% мінімалки). Але підвищення мінімальних зарплат до 6,5 тисячі у липні не буде - згідно з бюджетом -2021, воно намічено на грудень 2021 року.

Тому, не буде і перерахунку пенсій, хоча Мінсоцполітики поки не прибрав цього етапу підвищення пенсій з своєї інфографіки.

"Це помилка, ніякого перерахунку через зростання мінімалки в липні не буде. Так як мінімальна зарплата зросте до 6,5 тисячі тільки з 1 грудня 2021 року, в грудні перерахують і пенсії. Наперед ніхто підвищувати пенсій не буде", - пояснив Володимир Максимчук.

У Мінсцполітики сказали, що дані в інфографіку готувалися ще до другого читання проєкту бюджету, тому вони дійсно застарілі. І перерахунок пенсій після збільшення мінімалки до 6,5 тисячі дійсно буде в грудні 2021 року, а не в липні.

Але на липень залишається актуальним інший перерахунок пенсій - пов'язаний зі збільшенням прожиткового мінімуму з 1 липня 2021 року з 1769 грн до 1 854 гривень.

До прожиткового мінімуму прив'язані мінімальні і максимальні пенсії.

"Перерахунок через підвищення прожиткового мінімуму буде проводитися за стандартною формулою: відсоток зростання (7,3%) плюс 2%, тобто в цілому - на 9,3%. Але це за весь рік. На практиці підвищення розіб'ють на два етапи (в липні і грудні 2021 року), і на кожному пенсії зростуть приблизно на 4,6% ", - відзначає Віктор Скаршевський.

Таким чином, в 2021 році мінімальна пенсія в Україні збільшиться на 167,5 гривні - з 1769 гривень до 1933 гривень на місяць. Але в липні пенсіонери отримають тільки проміжне збільшення - на 83,7 гривні. Тобто мінімальна пенсія зросте влітку 2021 року до 1854 гривень. А в грудні - до 1933 гривень.

Також на 9,3% за рік виростуть максимальні пенсії. Скажімо, пенсіонер, який одержує 17 тисяч гривень, отримає протягом року надбавку майже в 1600 гривень, - підрахував Олег Пендзин. Але в липні буде тільки перша частина надбавки - близько 800 гривень. Частина, що залишилася - з 1 грудня.

Також проіндексують надбавки чорнобильцям, учасникам війни та іншим.

На липень заплановано і старт програми з доплат пенсіонерам старше 75 років. Вони будуть отримувати щомісяця на 500 гривень більше. Також обіцяють збільшити виплати по догляду за пенсіонерами старше 80 років - до 742 гривень на місяць (зараз 685 гривень).

Таким чином пенсіонери старше 80 років отримуватимуть мінімальні пенсії в 2600 гривень, а самотні - 3342 гривні (з урахуванням виплати на догляд).

Грудень: 300 гривень під ялинку

П'ятий етап підвищення пенсій намічений на грудень 2021 року. По-перше, буде перерахунок через збільшення мінімальної зарплати до 6,5 тисяч гривень. Він розрахований на пенсіонерів старше 65 років зі стажем 30/35 років.

Вони отримають ще плюс 200 гривень до мінімальної пенсії, вона виросте з 2,4 тисячі до 2,6 тисяч гривень. По-друге, знову змінюється прожитковий мінімум і буде перерахунок мінімальних і максимальних пенсій. У грудні 2021 року прожитковий мінімум для непрацездатних осіб зросте до 1934 гривень.

Відповідно, до такого ж розміру "дотягнуть" і мінімальні пенсії. Ті, хто отримує максимальні виплати, отримають "другу частину" прибавки (першу - в липні), приблизно 4,6% від розміру пенсії.

Відповідно, на такий же відсоток (на 4,6%) перерахують і все надбавки (за зайвий стаж, інвалідам, чорнобильцям та інші).

Пенсіонери без пенсій

Справжнім випробуванням січень 2021 роки, та й всі наступні місяці, стануть для пенсіонерів з маленьким стажем.На етапі запуску пенсійної реформи в 2017 році були оновлені норми стажу для виходу на пенсію.

У 2018 році, щоб вийти на заслужений відпочинок в 60 років, потрібно було мати не менше 25 років років стажу. Якщо ви могли підтвердити стаж в 16-25 років, то час виходу на пенсію - в 63 роки, якщо 15-16 років - в 65 років.

В подальшому щороку ці цифри виростали на один рік і для тих, хто буде виходити на пенсію в 2021 році вони становлять:

  • - для виходу на пенсію в 60 років - не менше 28 років стажу,
  • - для виходу на пенсію в 63 роки - від 18 до 28 років,
  • - для виходу на пенсію в 65 років - від 15 до 18 років.

Але в 2017 році встановили перехідний період до 1 січня 2021 року. Якщо стажу не вистачало до виходу на заслужений відпочинок в 60 років, то з цього віку призначалася так звана соціальна пенсія. Її чоловік отримував до досягнення 65 років (якщо було хоча б 15 років стажу) або довше (якщо стаж був менше).

В кінці минулого року в уряді вирішували, що робити з такими пенсіонерами. Як розповів нам джерело в Кабміні, спочатку перехідний період планували продовжити на 2021 рік. Але в підсумку цього так і не зробили.

"Тепер пенсіонери у віці від 60 до 65 років, які не мають потрібного стажу для пенсії за віком, взагалі не будуть отримувати виплат. Вони будуть змушені або працювати до 65 років, поки їм призначать соціальну пенсію, або жити на свої.

Можна в загальному порядку подати заяву на отримання допомоги для малозабезпечених громадян. Для цього необхідно написати заяву і подати документи в органи соціального захисту. Підсумкове рішення - призначати вам доплату чи ні - залежить вже від них ", - пояснив нам Володимир Максимчук.

Але і це ще не все. В подальшому мінімальний страховий стаж рік від року буде тільки збільшуватися поки не досягне 35 років (до 2028 року). Тільки маючи такий (або більший) стаж можна буде розраховувати на пенсію при досягненні 60 років. З 63 років зможуть претендувати на пенсію ті, хто має від 25 до 35 років стажу, а з 65 років - від 15 до 25 років.

З огляду на, що якраз на той час на пенсію почнуть виходити люди, які майже все своє життя пропрацювали в незалежній Україні і, найчастіше, не були оформлені офіційно, то такий стаж підтвердити зможуть далеко не всі. Тобто число людей, які не мають право взагалі на отримання будь-якої пенсії після 60 років, буде з кожним роком збільшуватися.

Людмила Ксьонз

Новини

Популярні теми форуму

analytics