Close button

Держборг 2 021: коли впаде піраміда ОВДП

Держборг 2 021: коли впаде піраміда ОВДП

У грудні Мінфіну вдалося залучити через ОВДП 116 млрд грн. Якщо в попередні місяці аукціони були досить млявими, то починаючи з 8 грудня був помітний ріст попиту від нерезидентів, які відреагували на новини про фінансову підтримку з боку Єврокомісії на 600 млн євро, повідомляє UBR.

Ключовим драйвером інтересу до ОВДП є взаємини України з партнерами: щойно виникають побоювання того, що співпраця з МВФ або іншими організаціями припиниться, іноземці починають виводити свій капітал.

Однак при інших умовах попит на ОВДП знаходиться на високому рівні завдяки високій ставці Нацбанку.

"Річна прибутковість гривневих облігацій перевищує 11%, що просто неймовірно багато за сучасними мірками, коли американські та європейські папери приносять негативну реальну прибутковість через надм'якої ГКП центробанків", - зазначив аналітик ТелеТрейд Сергій Родлер.

Очевидно, що рано чи пізно гроші доведеться повертати, та ще й з відсотками. Але в самому збільшенні державного боргу немає нічого страшного, запевняє експерт. Це вкрай ефективний спосіб вирішення виниклих економічних складнощів, який використовують країни у всьому світу.

По суті, країни можуть нескінченно (у теорії) відкладати виплату основної частини боргу шляхом постійного залучення нового фінансування.

"Багато цілком справедливо вказують на схожість даної схеми з пірамідою, що насправді не так вже й далеко від істини. Проблеми починаються в той момент, коли кількість бажаючих придбати нові випуски паперів починає зменшуватися. Причому, чим слабкіша економіка країни, тим більше причин переживати за можливий відтік інвесторів ", - зазначив нам Родлер.

За підсумками 2019 року Україна витратила на погашення та обслуговування держборгу 464,4 млрд грн, тоді як в 2021 році планується витратити 468,4 млрд на погашення і 158,68 млрд - на обслуговування.

Збільшення суми пов'язано з потребою виконання соціальних зобов'язань в умовах зниження доходів через карантин. Втім, чиновники вважають, що в 2022 і 2023 роках обсяг виплат повинен істотно знизитися.

Найбільші виплати за держборгом припадає на кінець року, тому саме в цей час варто очікувати найбільш сильного тиску на курс.

"Не варто ігнорувати й позитивні моменти, які також присутні. Якщо рік тому Мінфін займав під 19-20%, то зараз уже під 11-12%, що помітно спрощує роботу з держборгом. Так, ймовірність дефолту на даний момент вкрай мала ", - говорить Родлер.

Незважаючи на сплеск інтересу з боку нерезидентів, головними власниками ОВДП залишаються банки: на них припадає близько 52% держборгу - максимальний показник за всю історію.

З одного боку, для банків створені максимально комфортні умови для інвестування в ОВДП, що приносить користь як кредиторам, так і державі. З іншого, у фінансових організацій знижується мотивація до кредитування представників реальної економіки, яке до того ж є більш ризикованим підприємством.

"Навіщо ризикувати, якщо можна отримати дешеві гроші від Нацбанку (облікова ставка - 6% річних) і придбати пакет ОВДП, який принесе близько 11-12%. Дана тенденція здатна привести до зниження доступності фінансових ресурсів в економіці і ускладнити відновлювальні процеси", - помітив в розмові з UBR.ua Сергій Родлер.

На думку експерта, вирішити проблему можна шляхом подальшого зниження вартості позик, для чого буде потрібно успішне втілення намічених структурних реформ. Тільки це здатне підвищити довіру до країни і дозволити отримувати фінансування під більш низьку ставку, додав аналітик.

Основним фактором, що визначає курс гривні в 2021 році, залишиться попит на ОВДП, який у відсутності неприємних сюрпризів збережеться на високому рівні. В результаті чого курс може повторити динаміку 2019 року і відчутно зміцнитися від поточних рівнів.

"Правда, варто враховувати і той факт, що міцна гривня буде заважати поповненню бюджету за рахунок зниження експортних доходів в гривневому еквіваленті, а значить, курс може продовжити рух в діапазоні 27,3-29,3 грн / $", - підсумував Сергій Родлер .

Денис Вергун

Новини

Популярні теми форуму

analytics