Close button

Банки ведуть ретельний контроль над українцями

Банки ведуть ретельний контроль над українцями

Контроль над українцями, використовуючи різні бази, навіть мобільних операторів, ведуть банки, повідомляє Вести.

Про це розповів фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

"Банки дуже активно користуються базами, різними реєстрами і навіть даними мобільних операторів. Якщо у якогось юридичної особи поганий банківський рейтинг (він щось" схімічити ", проштрафився перед банком), то цей рейтинг автоматично стосується не тільки його кінцевого контролера, акціонерів, топ-менеджменту, а й його персоналу. і навіть якщо співробітник перейшов в іншу структуру, в банку розуміють, що ризик по ньому збільшується ", - пояснює Невмержицький.

Також в банках користуються реєстрами судових рішень, нерухомості, реєстрами юридичних осіб та боржників. А з недавніх пір ще й даними мобільним операторів.

"В першу чергу це цікаво банкам, що спеціалізуються на беззаставних позиках, кеш-кредити, коли важлива швидкість прийняття рішення. Оператори не пропонують персональної інформації про клієнта, а лише за номером телефону дають оцінку за десятибальною шкалою: як часто він буває в роумінгу, скільки витрачає на мобільний зв'язок, як часто переміщається по Україні, як багато користується мобільним зв'язком. Чим вище оцінка, тим надійніше клієнт. Я знаю, що всі бази зараз накопичуються, і мета цього - виводити фінансову діяльність з сіркою в білу ", - говорить Невмержицький .

При прийомі на роботу, особливо на престижну, а також на державну службу, як розповіла експерт з питань працевлаштування Тетяна Пашкіна, також користуються різними базами і вивчають соціальні мережі.

"Правда, пости в соцмережах розглядаються не стільки на предмет лояльності до влади, а на адекватність і осудність людини: які теми обговорює, як проявляє себе в дискусіях. Залежно від посади спецслужби великих компаній також можуть скористатися доступними реєстрами і з'ясувати, чи не було несплачених штрафів або інших великих правопорушень. Так що я і багато моїх колег за діджіталізацію. Але не впевнена, що це станеться швидко. Поки у нас немає ніяких передумов створення таких баз навіть по зарплатах і пенсіях. А за деякими професійним сферам сірий ринок праці досягає 60-70% ", - говорить Пашкіна.

Новини

Популярні теми форуму

analytics