Close button

SpaceX виграла контракти на місячну місію

SpaceX виграла контракти на місячну місію

У найближчі два коду SpaceX відправить до природного супутника Землі як мінімум три посадочних модуля. Всі вони розроблені приватними космічними компаніями на замовлення NASA в рамках програми Комерційної доставки корисного навантаження на Місяць (CLPS), повідомляє Naked Science.

Посадковий модуль Nova-C здатний доставити на поверхню Місяця 100 кілограм корисного вантажу, а також забезпечити його електроживленням і зв'язком із Землею. Максимальна споживана потужність - 200 ват, канал передачі даних - до 6 мегабіт / © Intuitive Machines

Як пише портал Spacenews, SpaceX обрана переможцем в конкурсі по відправці до Місяця місії IM-2 за допомогою ракети Falcon 9 в 2022 році або пізніше. Цей політ - уже другий запланований компанією Intuitive Machines, яка займається створенням місячного посадкового модуля Nova-C. Перший повинен відбутися в жовтні 2021 року і теж має на увазі використання ракети SpaceX. Відразу п'ять наукових приладів NASA будуть доставлені в Океан Бур, розташований на видимій стороні Місяця.

В рамках місії IM-2 платформа Nova-C також буде нести інструменти, розроблені на замовлення або безпосередньо підрозділами Національного управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору США (NASA). Серед них - експеримент PRIME-1, мета якого - пошук водяного льоду під поверхнею південного полюса Місяця. Спеціальна бурова установка проникне під реголіт і підтвердить або спростує дані дистанційного аналізу.

Від наявності льоду в полярних областях супутника залежить можливість будівництва населеної бази в недалекому майбутньому. Якщо води виявиться недостатньо, проект доведеться серйозно переглянути. Звичайно, мова йде вже про місіях після програми «Артеміди», яка запланована на другу половину 2020-х.

Крім двох місій Intuitive Machines в 2021 і 2022 роках, SpaceX має відправити до природного супутника Землі ще один проект. Приватна космічна компанія Masten Space Systems також виграла грант NASA в рамках CLPS і повинна помістити свою посадкову платформу XL-1 на південному полюсі Місяця в 2022 році. Контракт на запуск не конкретизує тип носія: SpaceX має право самостійно вибирати ракету. Так що є всі шанси побачити, як через рік-півтора до Місяця відправиться один з перших Starship з корисним навантаженням.

Програма Commercial Lunar Payload Services (CLPS) запущена NASA з метою здешевити дослідження Місяця. Ідея проста: не повторювати шлях середини XX століття і не вирішувати повністю з нуля всі виникаючі завдання. Коли готувалася висадка на Місяць понад півстоліття тому, американське аерокосмічне управління контролювало всі етапи проекту і виробничі ланцюжки, а також формувало замовлення, розробляло документацію і техзавдання. Тепер NASA надходить інакше: ставить завдання і оголошує конкурс. Наприклад, потрібно за певну суму доставити на місячну поверхню 100 кілограмів вантажу. І нехай приватні компанії самі вирішують, як вони це зроблять.

Такий підхід дозволяє вивільнити ресурси NASA для вирішення фундаментальних завдань і помітно заощадити бюджет на великомасштабних місіях. В рамках CLPS замовлення на доставку корисного навантаження на Місяць отримали три компанії: Intuitive Machines, Masten Space Systems і Astrobotic. Вони можуть самі вибирати спосіб запуску, тому перші дві, як сказано вище, відправляться на ракетах SpaceX, а ось остання вибрала Vulcan з розгінним блоком Centaur. Це носій, що розробляється United Launch Alliance (ULA), і його перший політ повинен відбутися в кінці 2021 року, якраз з навантаженням приватної космічної компанії. Основна місія Astrobotic за контрактами CLPS запланована на 2023-й. Посадковий модуль Peregrine повинен доставити на південний полюс Місяця створений NASA ровер VIPER.

Новини

Популярні теми форуму

analytics