Close button

Шмигаль пояснив зростання тарифів

Шмигаль пояснив зростання тарифів

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав природним процесом зростання тарифів на газ в Україні, оскільки вони почали збільшуватися через зростання попиту і недостатність пропозиції. Про це він заявив в ефірі телеканалу Україна 24 в п'ятницю, 15 січня, повідомляє РБК-Украина.

"Є попит, є пропозиція. Коли попит зростає, а пропозиції не вистачає, то ціна зростає. Це природний процес у будь-якому ринку, але він справедливий, бо ціна зростає для всіх", - заявив він.

Зараз завдання уряду - не дати учасникам ринку зловживати цією ситуацією, відзначив прем'єр.

"Роль уряду в ситуації, коли попит перевищує пропозицію - не дати зловживати цим дефіцитним товаром і забезпечити справедливу ціну і справедливий розподіл серед людей. Тому уряд втрутився в цю ситуацію. Але ми не відмовляємося від ринку газу, ринку електроенергії, тому що ринок - ефективний інструмент збалансування цін", - сказав Шмигаль.

За його словами, впровадження в 2020 році в Україні ринку газу дало можливість отримувати справедливу ринкову ціну без корупційної складової, будь-яких маніпуляцій, встановлення тарифів невідомо від якої бази.

"Ця ринкова ціна влітку була дуже низькою. Багато скористалися цим, уклали відповідні договори на річні поставки газу. Хтось уклав їх по 4,7 грн, хтось - по 6,7 грн. Але сьогодні, на жаль, у зв'язку із сезонним фактором ціна на ринках, на біржах зростає. Вона росте і для споживачів. Ми були змушені виходити і звертатися до людей з тим, що уряд буде обмежувати зростання такої ціни. Це таке верхнє обмеження", - пояснив глава уряду.

За його словами, зараз Кабмін працює над тим, щоб підготувати річний продукт для українців.

"Не щомісячний - коли ціна кожного місяця може рости і падати, а річний продукт, коли ціна буде фіксованою на рік. Але в будь-якому випадку вона буде ринковою. Ми не відійдемо від ринкового регулювання. Це насправді вигідно для людей, і багато хто це вже відчули", - говорить Шмигаль.

Також він повідомив, що Кабмін буде розбиратися в питанні коливання цін на газ. "Відповідні розпорядження АМКУ, органи-регулятори отримали. Уряд буде розбиратися з тим, чи правомірно підвищувалися ціни, якщо в одній області, припустимо, ціна була 7,22 - а в іншій майже 11 гривень. Потрібно розібратися, чому так", - сказав він

Справедливою ціною за розподіл газу є близько 1,1 грн за кубометр, вважає прем'єр.

"При цьому глава уряду нагадав, що в країні працює механізм державних субсидій. "Для тих, хто потребує підтримки держави, вона надається досить швидко", - сказав Шмигаль.

Як повідомлялося, напередодні відбулося засідання представників Кабміну і Верховної Ради, на якому домовилися, що максимальна ціна газу по Україні буде 6,99 грн за тисячу кубометрів, а тариф на розподіл - максимум 1,79 грн.

Новини

Популярні теми форуму

analytics