Close button

На рік вперед: Кабмін знизить тарифи по-новому

На рік вперед: Кабмін знизить тарифи по-новому

Газ по 6,99 гривень залишиться до кінця року, а не тільки на період локдауну. У тарифа для доставки теж з'явилася "стеля" - 1,79 гривень, повідомляє Вести.

Нове рішення по тарифам на газ народилося за підсумками зустрічі уряду, АМКУ і НКРЕКУ в четвер, 14 січня, пізно ввечері.

Але інтрига зберігається - документа досі немає, а "стелі" вже критикують не тільки експерти, а й депутати монобольшості.

Ціни озвучені

Про результати нічної наради пізно ввечері 14 січня повідомила в Telegram-каналі народний депутат Юлія Гришина (фракція "Слуга народу"). За її словами, до обмеження ціни на газ - 6,99 гривень - додається "стеля" для тарифу на розподіл (доставка, абонплата) газу - 1,79 гривень.

"Ціна буде майже однаковою по країні, без істотних відмінностей, як зараз, - додала вона. - Загальна сума платіжок зменшиться на 500-800 гривень. Постанова КМУ щодо тарифів буде прийнято 15 або 18 січня. Рішення НКРЕКУ - проект вже на сайті. Нові тарифи будуть затверджені 19 січня ", - написала нардеп.

Ясності немає

Сам прем'єр Денис Шмигаль в ранковому ефірі одного з телеканалів в п'ятницю, 15 січня, уточнив деталі рішень щодо газу. Відмінності від повідомлення Юлії Гришиної є. Прем'єр пояснив:

- посилаючись на зловживання на ринку, уряд обмежить ціну на газ - 6,99 гривень строком до квітня (до кінця карантину або опалювального сезону), далі будуть дивитися по ситуації: якщо ціна піде різко вниз, тоді знімуть обмеження;

- з тарифом на розподіл газу буде визначатися парламент, оскільки він встановлюється місцевими постачальниками (газу) і затверджується НКРЕКУ.

"Ми хочемо, щоб тариф на розподіл був справедливим для всіх людей. Для цього є напрацьовані механізми, і законодавці в парламенті готові таку ініціативу підтримати", - зазначив Денис Шмигаль.

А далі - українцям запропонують щось новеньке. Прем'єр анонсував "річний продукт, коли ціна на газ для споживачів буде фіксуватися на рік. Це захистить громадян від непередбачуваного зростання".

Тобто люди зможуть закуповувати газ на рік вперед за фіксованими цінами. Таку послугу вже пропонує НАК "Нафтогаз України".

Про те, на скільки гривень полегшають платіжки і полегшають взагалі, Денис Шмигаль не говорив.

Порахували - розплакалися

Судячи з перших реакцій, депутати від таких ініціатив не в захваті. Народний депутат Олексій Устенко (фракція "Слуга народу") в соціальній мережі зазначив, що, за даними Держстату України, частка населення, яке відносить себе до середнього класу, - близько 1%.

"Рішення по встановленню тарифів європейського рівня призведе, в першу чергу, до додаткового зубожіння. І, як наслідок, відтоку населення ... Ринок - це добре, але ринки не ідеальні. Ринок не означає, що ми повинні кинути наших громадян", - підкреслив він.

"Так запросто, раз - і з 11 до 7? Це говорить тільки про те, що ціна в 11 гривень була надута - просто хотіли взяти у людей цю різницю. Те ж саме і з цими 7 гривнями - це вдвічі завищена ціна від реально можливої ", - обурюється Максим Гольдарб.

"Пане голово, в такому віці повинен був з'явитися і розум. Тепер свої байки про" незалежного регулятора "розповідайте один одному і своєму" незалежного "президенту", - не зміг приховати емоцій від наради нардеп (фракція "Батьківщина") Олексій Кучеренко.

Газ залишиться по дев'ять гривень

Глава Житлового союзу України Олександр Скубченко простими підрахунками спростовує обіцянки прем'єра: "Перше. Газ - не більше 6,99 гривень з 1 лютого по 31 березня для населення і для ПЕК. А з 1 квітня - знову ринок. Друге. Абонплата на газ - влада каже, що буде не більше 1,79 гривень за куб. Але насправді прибріхує - це без ПДВ, так що 2,15 гривень з ПДВ. Знизять тільки для 14-ти газсбитов, у яких тарифи вище, кому на три копійки, а кому і аж на 30 копійок. у кого нижче 2,15 гривень - тарифи без змін. Разом, газ після "зниження" буде коштувати 9,15 гривень за куб, що дорожче, ніж в пік до Зеленського - 8,50 гривень " .

Директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко розвіяв останні ілюзії: уряд може диктувати ціни тільки НАК "Нафтогаз України, тому що це державна компанія. Облгази, відповідно до закону про ринок газу, можуть ставити ту ціну, яку їм захочеться." НАК не контролює ціни на імпортний газ і український, які видобувають приватні компанії, а це 20%. Впливати на вартість газу НАК може тільки ринковим способом - відбираючи споживачів у своїх конкурентів - облгазів ", - розповів він.

Експерт припускає, що облгази будуть ставити палки в колеса абонентам, захотіли перейти в НАК. Крім того, зазначає він, до 6,99 гривень треба додати транспортування і розподіл - вийдуть ті ж самі 8-9 гривень.

"Ви ніде, в тому числі в документах НАК" Нафтогаз України ", не знайдете даних про собівартість українського газу", - підсумував політичний аналітик Віталій Романченко.

При цьому питання електроенергії і опалення обходять стороною. Скубченко звертає увагу, що з опалення та гарячій воді (левова частка платежів в містах) взагалі немає ніякого рішення. І, за його словами, швидше за все, не буде, оскільки про компенсацію за електроопалення, прем'єр вже й не згадує. А те, про що згадував раніше і не публічно, а на зустрічах (про це розповідали Олександр Корнієнко та інші депутати), не викликає захоплення.

"Ринковики" перейшли в контратаку

Зрозуміло, що за тиждень рішення, як вийти з тарифної кризи, так і не знайдено. На питання - чому - частково відповів прем'єр в своєму Telegram-каналі, повідомивши про конструктивну зустрічі з МВФ за ціною на газ. "Позиція нашого уряду - ринок газу в Україні повинен працювати. На жаль, деякі гравці ринку продовжують зловживати становищем, від чого страждають українці. Повинні знайти компроміс, який вже сьогодні захистить людей і допоможе ринку газу розвиватися в майбутньому", - написав Денис Шмигаль.

В контратаку перейшли і захисники ринку газу. Зокрема, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич послався на черговий проект рішення Кабміну про тарифи, який потрапив у відкритий доступ, і розкритикував його.

"Розуміючи, що рішення відверто суперечить нормам закону про ринок газу, Шмигаль і Вітренко, як то кажуть, пішли іншим шляхом, а саме - скористалися законом" Про захист населення від інфекційних хвороб ". Газ внесли до переліку товарів, які мають" істотну соціальну значимість ", - зазначив експерт.

Дмитро Марунич також звернув увагу, що у відповідь на зростання ймовірності соціального вибуху Кабмін пішов шляхом обмеження тарифів для населення. Подібну практику, за його словами, під час пандемії використовували, наприклад, Кіпр, Іспанія і Португалія. "Разом з тим в ЄС одночасно з підтримкою споживачів були скасовані відповідні претензії і до постачальників, які не отримали своєчасну оплату за ресурс. Український Кабмін поки мовчить", - поскаржився він.

Перейшли в контратаку і інші експерти. Зокрема, на сайті Економічної експертної платформи розміщено відкритий лист "Спільна позиція аналітичних центрів по ситуації на ринку газу".

Ключова теза: "Ринок газу потребує нагального вирішення проблем - однак виключно ринковими методами".

На думку підписантів, в останні дні представниками уряду пропонується повернення до держрегулювання тарифів на газ.

"Такі заходи є контрпродуктивними, вони дискредитують ринок газу, знищують його і дають можливість для прояву монопольної змови. Їх реалізація призведе до необгрунтованого зростання цін, конфлікту з міжнародними партнерами", - сказано в листі.

Погоджуючись, що найбільш вразливі споживачі повинні бути захищені, експерти наполягають на субсидії як на ефективному механізмі. Нарікають і на відсутність доступу учасників ринку до газу українського видобутку, що як раз і дозволить знизити ринкову ціну.

Відкрите звернення підписали, крім Економічної експертної платформи, Асоціація енергоефективних міст України, аналітичний центр Dixi Group, "Громадянська мережа ОПОРА", Центр економічної стратегії, Інститут соціально-економічної трансформації.

Взимку всюди прохолодно

До вечора 15 січня позиція "базарників", яку, ймовірно, підтримає уряд, така: газ по 6.99 грн, а для бідних - субсидії.

"Я бачу кілька стабільних заходів, - заявив заступник керівника Департаменту енергоефективності НАК" Нафтогаз України "Олексій Хабатюк. - Перша - стабільно розвивати ринок, його механізми. Друге - захищати правила на цьому ринку, що повинні робити НКРЕ КП і АМКУ. Третє - розвиток заходів з енергоефективності, зокрема, підтримка державою з ефективності. Четверте - адресні субсидії. Так, можливо державне тимчасове обмеження, але яке не повинно призводити до збитків гравців ".

"Це ринкове рішення. Ми не змушуємо облгази постачати за такими цінами. Але НАК "Нафтогаз України" залишається постачальником останньої надії для споживачів, - заявив в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко в вечірньому ефірі одного з українських телеканалів. - Сенс ринкових реформ в тому, щоб ринкова ціна знижувалася, а не щоб експерти блищали в ефірах. А далі ми знайдемо стабільне рішення, яке буде відповідати європейським принципам і підходам, щоб забезпечити функціонування ринку в інтересах споживачів, а не олігархів ".

Грошей на субсидії, за його словами, в бюджеті вистачить: "Якби тарифи зросли, тоді, звичайно, немає, а так - так. вистачить ".

Нв пряме включення Юрій Вітренко вийшов на тлі прориву тарифних протестантів до Житомирської облради. Люди прийшли на сесію облради. Результат: президія облради прийняла звернення до уряду, Верховній Раді, АМКУ і НКРЕ КП за цінами на газ і електроенергію. Однак протести не припинені.

"Комунальні послуги в усьому світі це дорого, тому в Британії, яка багата країна, допомагають, - економіст Сергій Фурса, - тому по всьому світу економлять і взимку досить прохолодно. Тому у нас більший відсоток субсидій. Завдання стоїть так, щоб не зменшити тарифи, а щоб люди щороку заробляли більше, більше і більше ".

Тим актуальніше були слова Юрія Вітренка про новації, яку готує Кабмін, - все-таки можливість об'єднанням споживачів змінювати постачальника газу.

Таким способом уряд страхується від критики на свою адресу, переносячи її епіцентр на місцевий рівень і навіть нижче, на рівень громад споживачів.

Відставка і націоналізація

Очевидно, уряд потрапив в ще більш жорсткі лещата, ніж на початку тижня: з одного боку - розлючені українці і розлючені депутати парламенту, з іншого - західні партнери.

Експерти очікують політичних наслідків, адже МВФ не збирається здавати позиції. Зокрема, політичний експерт Олександр Лазарєв зазначив, що в Україні ціни на енергоресурси вище, ніж в деяких європейських державах.

"МВФ не дуже задоволений пропозицією знизити на кілька гривень. Вони не хочуть знизити український газ до рівня видобутку і доставки 2,66 гривень. Вони хочуть зробити 6,99 гривень. Вибачте, це все одно в три рази! Куди ці гроші? В кишені чиновників, фірми олігархів заробляють. з наших з вами кишень вони вимивають близько півмільярда доларів. Влада не пропонує знизити тарифи, а то, що вона пропонує - тимчасовий захід, щоб люди розійшлися по домівках, а прив'язка до європейських хабів залишається ", - сказав він .

Експерт припускає, що протести триватимуть, це призведе до відставки уряду, тому що владі потрібно буде покласти кого-то на вівтар.

Правозахисник Володимир Чемерис не виключає націоналізації, коли транспортні мережі будуть повертатися громадами в свою власність. "На основі мереж, відданих приватним користувачам, сформують комунальні підприємства. Українці зрозуміють, що, якщо цього не буде, у нас і далі будуть рости і рости тарифи", - зазначив він і допустив повернення мереж приватникам навіть через суди.

Разом: мовчи і плати

Бурхлива дискусія показує, що Кабмін не в змозі впливати на тарифи, як і президент. Тому реальні цифри в платіжках будуть залежати від того компромісу, про який згадував Денис Шмигаль. Навіть якщо його і вдасться досягти, тарифи кілька просядуть тільки з лютого, який на чотири дні коротше січня, і в березні, коли витрата газу знижується в силу сезонного потепління. Та й то, ймовірно, тільки на газ і для клієнтів НАК "Нафтогаз України".

Це ситуативне рішення - схеми формування тарифів залишаються колишніми. Але навіть короткострокові знижки уряд не в змозі ввести так оперативно, як того вимагає ситуація.

Тим часом регіональні акції протесту тривають. У відповідь на них прем'єр озвучує перспективу продовження карантинних обмежень до кінця поточного року, що неминуче призведе до скорочення доходів населення. Тарифи на житлово-комунальні послуги будуть зростати.

Новини

Популярні теми форуму

analytics