Close button

Накопичувачі даних нового покоління

Накопичувачі даних нового покоління

Одноатомні магніти дозволять створити накопичувачі даних нового покоління, повідомляє Техкульт.

Інженери компанії IBM створили найменший магніт в світі не з творчого інтересу, а в практичних цілях. Вони спробували з'ясувати, в який мінімальний фізичний обсяг можна втиснути одиничну осередок пам'яті - один біт. І після довгої гри з тунельним мікроскопом дісталися до рівня одного-єдиного атома.

У загальних рисах пам'ять в електронних гаджетах влаштована як ланцюжок "точок", які можуть зберігати постійний магнітний заряд. Намагнічена осередок інтерпретується як "1", порожня це "0", а їх послідовність складається в простій, надійний двійкового коду. Так влаштовані старовинні накопичувачі пам'яті на магнітних стрічках, існуючі HDD жорсткі диски і пам'ять наступного покоління.

Крістофер Лутц, керівник групи дослідників з IBM, заявив: "Ми хотіли зрозуміти, що станеться, якщо мінімізувати осередки пам'яті до фундаментального рівня - одного атома".

81z_37t9j0_big.jpg

Крістофер Лутц і тунельний мікроскоп

У якості піддослідних виступили частки редкоземельного елемента гольмію, які вдалося розділити на атоми в вакуумі. Намагнітити їх окремо, вчені прийшли в захват - розташовані на відстані всього в 1 нанометр один від одного частинки зберігають різний заряд!

Це означає, що при наявності відповідного обладнання можна записати і вважати довільний код. Ось вона, концепція осередки пам'яті нового покоління на основі одноатомного магніту. Її ємність як мінімум в 1000 разів вище, ніж у кращих нинішніх зразків.

Проілюструвати зростання щільності пам'яті відразу на три порядки при збереженні габаритів накопичувача можна так: наприклад, вся музична iTunes, близько 35 млн. Пісеньок, поміститься на "атомну флешку" розміром з кредитку.

Тепер справа за "малим" - розробити технологію взаємодії з окремими атомами в форматі дешевого, масового гаджета. Такий собі дисковод нового типу, не дорожче 9,99 доларів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics