Close button

Водії можуть залишитися без автогазу - експерти

Водії можуть залишитися без автогазу - експерти

Технічний регламент на зріджені гази (ЗВГ), який вступає в силу з 4 лютого, повністю паралізує ринок. Тому що в країні відсутні необхідні органи сертифікації, повідомляє UBR.

Про це повідомляє консалтингова група "А-95".

Так, законодавство передбачає наявність підтвердних документів для введення в обіг окремої партії чи серії. Оцінку відповідності техрегламенту проводять спеціальні органи, акредитовані Нацагентством з акредитації (НААУ).

При цьому станом на 19 січня в Україні необхідні структури відсутні. Зараз на акредитацію подано лише 2 заявки, але навіть вони не будуть розглянуті в термін.

Затримки виникли на першому етапі акредитації - НААУ затягує з розглядом документів. Далі потрібно узгодження Мінекономіки і Міненергетики.

Отже, всі партії зрідженого газу, що поставляються з 4 лютого, можуть бути заблоковані відповідальними органами.

Крім того техрегламент несе і інші неузгодженості. Зокрема, документ передбачає паспортизацію кожної партії, яка акредитована української лабораторією. А таких установ в країні не вистачає.

Також учасники ринку вказують на неточні формулювання причин, за якими органи нагляду можуть зупиняти партії для відбору проб. Це створює грунт для появи корупційної складової.

На думку фахівців "А-95", єдиним виходом є перенесення строків вступу в силу техрегламенту, щоб встигнути провести необхідні процедури акредитації компаній і лабораторій.

Фото: NaszeMiasto.pl

Новини

Популярні теми форуму

analytics