Close button

Політ метелика: все набагато складніше

Політ метелика: все набагато складніше

(Джерело фото: Lunds universitet), повідомляє sky news.

Вчені вважають, що вони нарешті розкрили таємницю того, як літають метелики, незважаючи на їх "незвично короткі, широкі і великі крила" в порівнянні з розміром їх тіла.

"Чарівний" і "елегантний" механізм "набагато більш просунутий, ніж ми припускали", - сказав один з учених, що стоять за відкриттям.

Нове дослідження, опубліковане в Журналі Королівського товариства, виявляє, що ключ криється не в русі вниз, коли крила метелика штовхають їх вперед, а в русі вгору, коли крила ляскають разом.

«Коли крила ляскають разом в кінці ходу вгору, повітря між крилами видавлюється, створюючи струмінь, що штовхає комаху в протилежному напрямку», - кажуть дослідники.

Теорія ударів крил для пояснення польоту метелика була вперше запропонована в 1970-х роках, але тільки недавно була доведена шведськими вченими з Лундського університету.

Дослідники спіймали шість диких метеликів на луках навколо Стенсоффи на півдні Швеції і проаналізували, як ці метелики літають, за допомогою потужних високошвидкісних відеокамер і аеродинамічної труби.

Дослідники також вивчили, яку роль гнучкі крила істоти грали в формуванні чашеобразной форми, яка дозволила цій струмені штовхати їх вперед, створивши механічні хлопавки.

Один з двох наборів хлопавок був жорстким, а інший - гнучким, як крила метелика.

Новини

Популярні теми форуму

analytics