Close button

Розвал РФ і "молодий фюрер": чого чекають в Україні від Навального

Розвал РФ і "молодий фюрер": чого чекають в Україні від Навального

Історія з Олексієм Навальним, який повернувся в Росію, сів у в'язницю і таким чином - вийшов на новий етап своєї політичної кар'єри, вже кілька днів обговорюється в Україні, повідомляє Страна.ua.

Для одних ця тема важлива як зайвий привід покритикувати путінський режим. Інші вважають, що Навальний - це провісник тектонічних зрушень ситуації в Росії. Наприклад, її розвалу або ослаблення зовнішньополітичних амбіцій.

Треті взагалі кажуть, що українці не повинні цікавитися російської порядком. А четверті стверджують, що Навальний покликаний зробити з Росією то, що Захід вже зробив в Україні.

Журналісти зібрали весь спектр відгуків на "пришестя Навального" в Росію, де опозиціонера вже заарештували.

Їх можна умовно розділити на п'ять груп.

1. "З Навальним можна буде домовитися"

Перша група - яка підтримує Навального як "жертву режиму Путіна", а також як людину, з якою, якщо він прийде до влади, Україна зможе вирішити питання Донбасу і Криму.

Уже в момент, коли Олексія затримали в аеропорту "Шереметьєво", багато відомих українських політиків почали критикувати російську владу. Головним чином в унісон із Заходом.

Наприклад, Петро Порошенко, який назвав затримання "викликом всьому демократичному світу". Правда, уточнивши, що "наші підходи з Навальним з питання Криму є діаметрально протилежними".

Але в цілому дав зрозуміти, що він за звільнення Олексія. І закликав позбавити за його затримання Росію права голосу в ПАРЄ. З чим, до речі, вже погодилася глава української делегації, "Слуга народу" Марія Мезенцева.

%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%

Арсеній Яценюк написав приблизно те ж саме - "Україна повинна приєднатися до країн західного світу з вимогою звільнити Навального". І заявив, що тепер "машина російської диктатури тремтить від однієї людини".

Обидва політики закликали до нових санкцій проти Росії. "Влада нікчем впаде", - резюмував Яценюк.

%D1%8F%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8E%D0%BA(6).

І Порошенко, і Яценюк коментували питання в річищі західної політики. Тобто більш-менш передбачувано засудили затримання і закликали посилити санкції. Як би підтримавши тим самим самого Навального як політика.

Інші коментатори вітали можливий прихід до влади Навального, оскільки з ним можна буде домовитися з Донбасу і Криму.

"Навальний цікавий тим, що в разі приходу до влади зміг би прискорити переговорний процес по Донбасу і, можливо, Криму. А суть процесу на Донбасі повинна бути в питанні, а навіщо витрачаються бюджетні кошти на підтримку конфлікту на Донбасі?

Хоча велике питання, чи зможе він прийти взагалі до влади. Одне рішення ЦВК про нереєстрацію його кандидатом в президенти й придушення незгодних з цим - і все. Але там, адже вибори в Думу будуть восени, значить, у нього є шанс завести частина його прихильників в парламент, що буде значним досягненням для них. І ось там нехай вони і підіймають питання Донбасу", - пише журналіст Павло Левицький.

%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%BA%D0%

Що стосується української влади, то, як відомо, МЗС України зажадав звільнити Навального. А глава української делегації в ПАРЄ "Слуга народу" Марія Мезенцева заявила, що підніме питання про позбавлення повноважень російської делегації через затримання опозиціонера.

2. Підтримали Навального "для розвалу Росії"

Інші коментатори (в основному з табору націоналістів і майданівців) не приховували надій, що перемога Навального наблизить розвал Росії.

"Я дуже сумніваюся щодо ймовірності демократичної Росії. Принаймні, в нинішніх кордонах це малоймовірно. Але кожна спроба демократизації Росії в минулому - це шанс на свободу для поневолених нею народів. Часто це відбувається навіть всупереч волі демократизаторів. У 1917, під час такої спроби, вдалося вирватися полякам, фінам, литовцям, латишам, естонцям.

У 1991 з нагоди успішно скористалися ще більше народів, що входили в оновлену Російську імперію під назвою СРСР. Серед них українці. Але Росія досі багатонаціональна імперія, яка пригнічує народи. Тому я вважаю корисними для України або світу будь-які спроби демократизації Росії", - написав нардеп від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович.

%D0%B2%D1%8F%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%

Приблизно про те ж пише економіст Сергій Фурса.

"Добре, що його затримали. Правда. Це йде в контексті "Більше пекла". Чим більше пекла в Росії, тим гірше Росії. І тим краще нам, тому що все це пекло послаблює агресора. Так що повна неадекватність Путіна допомагає наблизити колапс самої Росії. І нам головне вчасно відійти, коли все це почне завалюватися.

Адже поки Росія не розвалитися, поки не ослабне і не буде вимагати поставки їжі голодуючим, Крим ніколи не повернеться. І на Донбасі залишаться орки. Нам потрібен розвал Росії. Якщо, звичайно, ми хочемо повернути Крим. А для цього нам потрібно більше пекла. І чим далі в Кремлі від адекватності, тим краще".

%D1%84%D1%83%D1%80%D1%81%D0%B0(4).png

3. "Навальний Україні не цікавий"

З приводу розвалу пишуть і інші - але безвідносно Навального. Точніше - пропонують не думати взагалі про конкретні речі внутрішньоросійських процесів і просто чекати розпаду "агресора".

"З території Московії мене цікавлять тільки дві новини: - розпад на 10-15 держав - і хто з цих новоутворених республік нам поверне викрадені цінності й заплатить контрибуцію за столітні окупації та вбивства.

Саме над таким порядком денним варто українцям сконцентруватися, а далі, за Уралом, уламки імперії нехай самі з Китаєм розбираються. Тому що Україна - це Європа", - написав ексміністр транспорту Володимир Омелян.

%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD(9).

"Тут ще одне питання: де буде проходити українсько-китайський кордон? Або все ж варто мати буферну зону?", - задається в коментарях в Омеляна важливим питанням завкафедрою політичних наук Українського католицького університету Юрій Підлісний.

%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%

4. "Навальний гірше Путіна"

Втім, серед майданівців і націоналістів, а також серед антипутінських емігрантів з Росії чимало таких, які вважають, що Навальний нічим не краще, а може бути навіть і гірше, ніж Путін.

До останніх, наприклад, відноситься колишній російський журналіст, а нині заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу "ATR" Айдер Муждабаєв.

Ось як він прокоментував ролик, де Юлія Навальна каже фразу з фільму "Брат-2": "Хлопчик, горілочки нам принеси, ми додому летимо!".

Муждабаєв назвав цей фільм "маніфестом російського фашизму", а Навального - "молодим фюрером рейху". І нагадує, що Олексій підтримав анексію Криму і раніше ходив на "Російські марші".

"Для мене не дивно, що "молодий фюрер" рейху з дружиною виросли в цій естетиці й ні на секунду від неї не відмовлялися. "Ви нам ще за Севастополь відповісте", "Не брат ти мені, гнида..." - все звідти ж. Це вже після був хапок Криму, який "не бутерброд", а раніше - "російські марші", на які Навальний скликав нації, які відразу по дорозі з них різали представників "нижчих рас", і "гризуни" на адресу грузинів в ході війни з Грузією - в його ж, Навального, виконанні. до речі, режисер фільму, відповідно до спогадів, в житті був російським шовіністом, антисемітом.

Відображений на відео типу як жарт небезпечний не для Путіна, а для цивілізації. Рейх - це не Кремль і не Путін, а російський шовінізм в десятках мільйонів голів", - пише Муждабаєв.

Далі він розвиває думку про те, що Навальний - це проєкт Кремля, який потрібен з метою обдурити Захід і зняти санкції.

"Сценарій повернення "БутерБрата-2" з його єдиноутробною дружиною писав виразно Сурков. З ймовірністю 99,9%. Той самий Сурков, який "відсторонений від справ" Путіним, який "помер" або "ось-ось" помре, треба тільки почекати неминучої перемоги Навального у 20...- му році й не посилювати списку санкцій тиск на Росію. Як то кажуть, "дізнаюся брата Колю". Комікс для відбитих рф-мізків і рідких лівацьких західних. Сенс спецоперації "Навальний: врятувати Руський рейх" став мені абсолютно зрозумілий, це цілком сформований і нехитрий пазл. До обдурених давно російських питань у мене немає, а їм, на змарнілий кінець, будь піп Гапон - Мандела. Зате - мої окремі "привітання" москвозалежним жителям України (навіть не скажу "українцям"), малоросів, які, як сільські діти, купилися на російську казку про Альошу-богатиря", - пише Муждабаєв.

%D0%BC%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B1%D0%

%D0%BC%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B1%D0%

5. Навальний готує Росії український сценарій

В Україні у Навального багато противників і в антимайданівському таборі. Вони вже знайшли паралелі між особистістю російського опозиціонера, його розслідуванням про "палаці Путіна" і "золотим батоном" Януковича.

"Про "палац Путіна".

Справа не в тому, чи є у Путіна палац - цей або будь-якою іншою. Як і справа була не в тому, чи був у Януковича золотий унітаз. Його, як з'ясувалося, не було. І навіть золотий батон, який був, виявився не дуже золотим. Але навіть якби був і унітаз, і батон - це нічого б не змінило. Тому що прикриваючись легендами про золотий унітаз до влади замість злодія і, як з'ясувалося, ганчірки Януковича прийшли вже зовсім відверті мародери, вбивці й зрадники, тупо прирекли країну на деградацію під західною окупацією.

Так і тут.

Навальний діє чітко за підтримки, а цілком ймовірно - що і за вказівкою в принципі тих же самих сил, які вже захопили владу в Україні й ось уже 7 років цілеспрямовано демонтують її економіку і державність. Чи є якісь сумніви в тому, що те ж саме вони мають намір робити в Росії?

Вибір саме такої: між корупціонерами, що годуються з прибутків, і нехай і безкорисливими (що навряд чи), але спочатку налаштованими на знищення агентами ворожих сил. Причому досвід України показує, що як раз з найбільш запеклим злодіями окупанти відмінно знаходять спільну мову", - пише журналіст Юрій Ткачов.

%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2(36)

А ось журналіст В'ячеслав Чечіло якраз через приклад України не вірить в сценарій "Навальний-майдан" в Росії.

"Ключова проблема російської опозиції не Путін і його "кривава гебня", а відсутність їм альтернативи. Обиватель не бачить журавля в небі, на який він був би готовий змінювати свою синицю в руці. У 1991 році все було зрозуміло - був убогий совок і була осяяний мільйоном сортів ковбаси закордон. Зараз всюди Україна з різним ступенем п...ца - зовсім не той зразок, на який хочеться міняти свою нехай і не ідеальну, але стабільність. звідси випливає, що революція в Росії відбудеться тоді, коли українці почнуть жити значно краще росіян. тобто, швидше за все, ніколи".

%D1%87%D0%B5%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%BE(47)

Вікторія Венк

Новини

Популярні теми форуму

analytics