Close button

Нардепи цікавляться дозволом в'їзду для "заборонених артистів" з РФ

Нардепи цікавляться дозволом в'їзду для "заборонених артистів" з РФ

"Радіо Свобода" опублікувало нове розслідування проєкту "Схеми: корупція в деталях", повідомляє Курс Украины.

У новому розслідуванні журналісти заявляють, що народні депутати відправляють в різні держустанови запити. Дізнатися текст цих запитів дуже важко, адже їх ніде не публікують, а Верховна Рада не веде такого обліку.

"Для виконання своїх повноважень народні депутати наділені низкою інструментів, серед яких – право надсилати в різні держустанови звернення, на які їм зобов’язані дати відповідь. Проте дізнатися, чим цікавляться депутати-автори звернень, практично неможливо, оскільки такі їхні листи ніде не публікуються. Навіть у Верховній Раді не ведуть їхнього обліку.

Утім, "Схеми" пішли іншим шляхом: зробили запити до держустанов і попросили їх надати доступ до депутатських звернень, які до них надходили. Так журналістам вдалося отримати та проаналізувати цілий масив непублічних звернень українських народних обранців. У яких вони, серед іншого цікавляться можливістю в’їзду в України російських артистів, які підтримали окупацію Криму Росією, скаржаться на «непривітні» дії митників чи прикордонників щодо них самих, їхніх родичів чи помічників, а також вимагають надати їм державну охорону за кошти платників податків. У той час, коли закон чітко визначає, що народні депутати не повинні використовувати депутатський мандат в особистих, зокрема корисливих, цілях. "Схеми" продовжують розповідати про те, що турбує народних обранців, у новому матеріалі із циклу розслідувань", - сказано в описі під відео.

На дане розслідування відреагував депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко, який також є однією з фігур розслідування. Свою позицію він висловив в Telegram-каналі.

Так, нардеп перерахував кілька фактів, навіщо він відправляв відповідні запити. Гончаренко стверджує, що відправив відповідний запит в СБУ, тому що до нього звернувся засновник театру Йосип Райхельгауз, який не знає, чи можна його трупі в'їжджати в Україну.

"Факт номер один: До мене звернувся Йосип Райхельгауз, засновник театру "Школа сучасної п'єси". Він хотів провести гастролі в Україні. Звернувся з питанням, можна трупі театру в'їжджати в Україну.

Факт номер два: Я просто перенаправив в СБУ інформацію за запитом: чи можна цим людям в'їжджати в Україну?

Факт номер три: СБУ відповіла, що не може надати мені цю інформацію.

Звичайно, коли історія виглядає так, то вона не дуже цікава і не особливо читабельна.

Заголовки новин можна зробити різними. Особливо, коли хочеться, щоб збільшилися перегляди (це я знаю з досвіду ведення свого власного ютуб-каналу)) Але заголовки-заголовками, а факти залишаються фактами", - стверджує Гончаренко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics