Close button

Як безпечно зберігати свої файли в електронних хмарах

Як безпечно зберігати свої файли в електронних хмарах

Фішинг, крадіжка даних, розшифровки конфіденційної інформації - які ще загрози підстерігають користувачів хмарних сервісів. Ми вирішили розібратися, наскільки безпечно зберігати свої файли в електронних хмарах, повідомляє Факти.

Хмарні сховища стали чудовою альтернативою касет, дисків і навіть флеш-накопичувачів. Із кожним роком все більше людей зберігає свої дані на онлайн-сервісах. Це просто, зручно і доступно.

Хмарне сховище

Хмара - це ресурс, як правило обчислювальна потужність або пам'ять. Існує чимало сервісів, які можна назвати хмарним сховищем: інтернет-накопичувач, інтернет-резервні копії, розміщення файлів. Серед переваг хмарних сервісів: максимум вільного місця, надійний захист і якісне обслуговування.

Іншими словами хмарне середовище - це віртуальний простір, доступ до якого можна отримати через браузер або додаток. Фактично дані, які ви зберігаєте в таких сховищах, розташовані в центрі обробки на сервері, жорсткому диску або іншому накопичувачі компанії, чиїми послугами ви користуєтеся.

Інформація, яка зберігається в хмарі, майже завжди зашифрована. Це ускладнює процес проникнення до даних для зловмисників, але загрози як і раніше залишаються.

Види кібератак у хмарних середовищах

Insider Attack - ризик для безпеки, який походить від цільової організації. Як правило, чинний або колишній співробітник або бізнес-партнер, який має доступ до конфіденційної інформації, цілеспрямовано порушує політику безпеки сервісу зсередини і зловживає своїми повноваженнями.

Викрадення аккаунта - за допомогою фішингу або інших шпигунських програм зловмисники можуть отримати доступ до облікових записів користувачів для крадіжки конфіденційної інформації.

Як безпечно зберігати свої файли в електронних хмарах

APTs (Advanced Persistent Threat) - цільова тривала атака підвищеної складності, завданням якої є виявити на пристрої користувача секретну, конфіденційну або будь-яку іншу цінну інформацію і використовувати дані у власних інтересах. Хакер проникає в чиюсь комп'ютерну мережу і проводить там багато часу, відстежуючи переміщення даних, дії основних користувачів і важливу інформацію. При цьому зловмисники роблять все, щоб залишитися непоміченими.

Spectre & Meltdown - ці уразливості дозволяють одним програмами без дозволу і зовсім непомітно для всіх красти інформацію у інших програм. Meltdown - йдеться про крадіжку даних прямо з самого ядра операційної системи. Spectre - все на перший погляд простіше, оскільки атака передбачає обмін даними тільки між програмами, без проникнення в ядро ОС.

Як забезпечити безпеку

Захистити свої дані в хмарних середовищах можна і потрібно. Основні поради з безпеки:

  1. Використовуйте двухфакторную аутентифікацію. Це різновид багатофакторної аутентифікації. Підтвердження особистості здійснюється на основі двох, не пов'язаних між собою, чинників. Перший - в більшості випадків, пароль або PIN-код.
  2. Постійно завантажуйте актуальні версії програм і ОС.
  3. Не використовуйте однакові паролі для декількох облікових записів. Це найбільш часта помилка, якої припускаються користувачі. Заволодівши одним аккаунтом, зловмисники отримають доступ відразу до декількох ваших записів з обліковими даними.
  4. Перш ніж завантажувати дані в хмару, зашифруйте їх за допомогою власного програмного забезпечення. Подібний крок дозволить зберігати ключі шифрування у себе (в іншому випадку ключі зберігаються у служби, відповідальної за збереження ваших файлів). Але заради відчуття цієї додаткової безпеки доведеться відмовитися від деяких функцій, наприклад можливості пошуку серед своїх хмарних файлів.
  5. Користуйтеся тільки перевіреними хмарними сервісами, в безпеці яких ви впевнені.

5 популярних хмарних сервісів

Dropbox

Мінімалістичний і доступний в управлінні додаток можна завантажувати на всі популярні платформи - Windows, macOS, Linux, iOS і Android. За допомогою програми користувач може завантажувати файли в хмару, а потім ділитися ними з будь-ким: рідними, друзями, колегами. Також серед доступних функцій є створення резервних копій, синхронізація документів, фото, відео, доступ до файлів з будь-якого пристрою.

Google Диск

Хмарний сервіс вважається одним з найпопулярніших додатків. Доступним є класичне зберігання папок, файлів, документів, сканів, а також зручний і безлімітний сервіс для Google Фото. Файли автоматично вивантажуються в хмару з мобільного пристрою.

Apple iCloud

Хмарний сервіс розроблений для власників гаджетів від компанії Apple. Якщо у вас кілька пристроїв від Apple, ви можете зберігати і синхронізувати файли, календарі, завдання та документи між гаджетами. Так само, як і в Google Диск, iCloud має окремий сервіс для зберігання фотографій. Там доступна зручна у використанні медіатека, а штучний інтелект чудово справляється з групуванням фото і роликів за датою і місцем зйомки

Microsoft OneDrive

Приватне хмарне сховище від компанії Microsoft. Додаток вміє визначати вид знімка, розрізняти об'єкти на фото, створювати альбоми і геотеги. Користувачам ОС Windows 10 хмара є з самого початку роботи з системою. 5 ГБ пам'яті йдуть безкоштовно, а за умови підписки на Office 365 (Word, Excel, PowerPoint і т.д.) можна отримати додатковий 1 ТБ в подарунок

Adobe Creative Cloud

Вузькопрофільний сервіс для любителів фото і постійних користувачів Adobe-сервісів. У додатку є підтримка групових бібліотек для спільної роботи над фото, просунута галерея з ІІ, який сортує файли за типами об'єктів на фото.

FEX.NET

Український сервіс хмарного зберігання файлів. Додаток підтримує платформи Windows, MacOS, Smart TV, Android і iOS, а також веб-браузери. Платформа гарантує максимальну безпеку і збереження ваших даних. FEX має децентралізовану структуру, а інформація надійно захищається сучасними методами шифрування. Сервери розташовані в країнах Європи. Файлообмінник також підтримує функції передачі файлів без реєстрації і входу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics