Close button

У Мексиці виявили гігантську маску майя

У Мексиці виявили гігантську маску майя

Розкопки, які археологи проводили на півострові Юкатан, привели до вражаючою знахідку - вчені виявили гігантську маску, яка зображує невідоме божество майя. Артефакт, як пише портал Live Science, був знайдений в 2017 році, але вчені вирішили розповісти про нього тільки зараз, повідомляє Planet today.

Гігантську маску майя, розмір якої можна порівняти з розміром людини, знайшли на місці археологічних розкопок УКАН. Ця ділянка розташована в околицях мексиканського міста Мотуль.

Вчені не відразу повідомили про артефакті, оскільки побоювалися, що до унікального об'єкта можуть дістатися "мисливці за скарбами". "Весь цей час ми ретельно працювали над відновленням цієї унікальної маски майя. У 2017 році ми закопали знайдений артефакт, щоб його ніхто не знайшов, а потім повернулися до нього, коли знайшли фінансування для робіт по реставрації. Тепер, коли об'єкт вдалося відновити, ми раді представити його громадськості", - розповіли співробітники Національного інституту антропології та історії Мексики (INAH).

Артефакт викликав масу питань у дослідників. Справа в тому, маска зображує невідома особа, яке належало якомусь божеству або міфологічного персонажа. "Ми досі не знаємо, чиїм уособленням була ця маска, і цей факт не дає нам спокою", - кажуть археологи, відзначаючи, що об'єкт був виготовлений в доклассический період майя (300 рік до нашої ери - 250 рік нашої ери).

Новини

Популярні теми форуму

analytics