Close button

Чи має право поліцейський тримати TruCAM в руках

Чи має право поліцейський тримати TruCAM в руках

Апеляційний суд розглянув важливу справу, щоб вирішити в результаті, чи має право поліцейський фіксувати швидкість транспортного засобу, тримаючи прилад TruCAM в руках. Подробиці справи розповідає Дорожній адвокат, повідомляє Автомир.

Працівники поліції зупинили водія за перевищення швидкості. Вийшовши з автомобіля, водій підкреслив, що вони не мають права вимірювати швидкість приладом TruCAM, тримаючи його в руках. Відзначав, що для точного вимірювання швидкості вони повинні закріпити прилад на стаціонарному нерухомому об'єкті. Працівники поліції проігнорували зауваження водія і виписали йому постанову про притягнення до адміністративної відповідальності. Водій вирішив відстояти свою правоту в суді і зокрема довести, що швидкість може вимірюватися цим приладом тільки в разі його належного закріплення.

Суд першої інстанції погодився з доводами водія і зробив висновок, що прилад TruCAM при проведенні фіксації швидкості певного транспортного засобу не може триматися інспектором поліції в руках, а повинен бути стаціонарно вбудованим. Управління патрульної поліції з таким висновком суду не погодилася і, оскільки справа була принциповим, оскаржило його в апеляційному суді.

Апеляційним судом враховані положення ст. 40 Закону «Про Національну поліції», які передбачають, що «поліція для забезпечення громадської безпеки та порядку може закріплювати на форменому одязі, службових транспортних засобах, монтувати/розміщувати по зовнішньому периметру доріг і будівель автоматичну фото-і відеотехніку».

Дослідивши надану поліцією до матеріалів справи відеозапис, апеляційний суд встановив, що дійсно в момент фіксації швидкості видно значне деренчання приладу TruCAM, що свідчить про проведення фіксації швидкості автомобіля приладом TruCAM з рук. Така вібрація пристрою, на думку суду, може дати велику похибку, ніж передбачено свідоцтвом про повірку, що ставить під сумнів зафіксовану швидкість руху автомобіля, яким керував водій.

З огляду на вищевикладені положення ст. 40 Закону «Про Національну поліції», суд погодився, що при проведенні фіксації швидкості транспортного засобу фото і відеотехніка повинна бути розміщена в порядку, визначеному зазначеною нормою Закону.

Новини

Популярні теми форуму

analytics