Close button

Чи зможе аграрний міністр Лещенко стати прем'єром замість Шмигаля

Чи зможе аграрний міністр Лещенко стати прем'єром замість Шмигаля

Офіс президента продовжує пошук кадрів для оновлення команди влади, повідомляє Страна.ua.

Як стверджують наші джерела, на підвищення може піти міністр аграрної політики й продовольства Роман Лещенко, попри те, що зайняв свою нинішню посаду тільки 17 грудня минулого року.

При цьому, за чутками, його розглядають навіть як кандидата на прем'єр-міністра.

Подробиці - в нашому матеріалі.

Президентська шана

Голосування в Раді за кандидатуру Лещенка на пост міністра агрополітики та продовольства пройшло без проблем.

Із 242 голосів депутатів в його підтримку 193 - дала фракція "Слуги народу", 20 - депутатська група "За майбутнє", 15 - депутатська група "Довіра", 6 - ОПЗЖ, 2 - "Батьківщина" плюс 6 голосів позафракційних депутатів.

Згода "Довіри" голосувати в майже повному складі за Лещенка була показовою.

Групу вважають підконтрольною власникові "Кернела", народному депутату чотирьох скликань Андрію Веревському, але в неї входять і депутати, орієнтовані на Юрія Косюка - ключового акціонера агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" (МХП) і колишнього заступника глави адміністрації президента Петра Порошенка.

Інакше кажучи, кандидатура Лещенка ці групи впливу влаштувала.

На відміну від, наприклад, голови парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Миколи Сольского (партнера в аграрному бізнесі колишнього голови Офісу президента Андрія Богдана), який, представивши Лещенко сесійній залі, не проголосував за нього.

Втім, була думка, що голосування "Довіри" за Лещенка - це "розмін" за раніше прийнятий законопроєкт про зниження ПДВ для аграріїв до 14%, вигідний для великих агрохолдингів, який, до речі, майбутній міністр підтримав.

Хоча, можливо, цю кандидатуру сателіт влади в парламенті група "Довіра" і так би підтримала, а закон - це окрема домовленість. Лещенко все-таки вважають близьким особисто до президента Володимира Зеленського.

До призначення головою держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру, якою він керував до переходу в уряд, Лещенко був уповноваженим президента з земельних питань.

І шанобливим ставленням Зеленського пояснюється і поява його в урядовому шорт-листі, і дружне голосування сесії.

Шлях вкажуть з Офісу президента

Схоже, в ОП залишаються великі види на Лещенка. Різні джерела говорять, що він може піти на підвищення. Ось на яку посаду, відомості розходяться.

Співрозмовник, близький до Офісу президента, підозрює, що Лещенко - потенційний кандидат в прем'єрське крісло.

"Лещенко зараз буває у президента набагато частіше, ніж Шмигаль. Ходять розмови, що навесні буде зміна уряду і Лещенко висунутий на прем'єр-міністра", - стверджує співрозмовник.

Важливу роль відіграє, на його думку, і той факт, що Лещенко має близький контакт з директором Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артемом Ситником, який вважається одним з представників лобі Демократичної партії США в Україні.

"Призначення Лещенка прем'єром можуть спробувати "продати" американцям як початок формування "уряду реформаторів", якщо буде запит з Вашингтона на зміну Кабміну. Ставити якусь кандидатуру з-поміж явних "соросят", керованих безпосередньо з посольства, у президента не хочуть, але близького до нього Лещенка можуть уявити як "реформатора", який буде просувати узгоджені з західними партнерами реформи", - вважає джерело.

Втім, співрозмовники в Раді не вірять в такий сценарій.

"Мені здається так навряд чи буде. Я чув аналогічне твердження про Чернишова (міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов - прим. ред.). По-моєму, найближчим часом ніякої зміни прем'єра у нас не відбудеться", - прокоментував співрозмовник в керівництві однієї з фракцій парламенту.

Джерело в керівництві пропрезидентської фракції "Слуги народу" (СН) також не чув, щоб кандидатура Лещенка обговорювалася. І кажуть, що навіть якщо її внесуть, під неї складно буде зібрати голоси.

"Поки по Лещенко це виглядає малореально. Чернишов? Так, про нього говорили. Але його проблема, що пов'язаний з групою впливу, з якої останнім часом особливо багато проблем", - говорить співрозмовник, натякаючи на групу впливу бізнесмена Ігоря Коломойського, до якої відносять, наприклад, народного депутата від СН Олександра Дубинського, який потрапив під американські санкції, і тому проамериканський лобі вимагає його виключення з фракції.

Водночас співрозмовник в "аграрному" комітеті Ради допускає підвищення Лещенко, але не факт, що на прем'єр-міністра. На його думку, можливо, він піде на підвищення в Офісі президента на заступника голови.

"За моєю інформацією, Лещенко зараз намагається забрати у свій міністерський портфель Державну продовольчо-зернову корпорацію, Аграрний фонд і Госпродпотребслужбу. Але не зустрічає розуміння у Шмигаля і міністра економіки Петрашка", - стверджує джерело в комітеті.

Він не вірить, що Лещенко запропонує прем'єрський пост, тому що він "не настільки авторитетний, щоб об'єднати навколо себе міністрів".

"Я чув, що він зробить чорнову роботу в міністерстві й піде далі, а це крісло передадуть якомусь представнику груп і фракцій, які увійдуть до нової коаліції, яка підтримає новий же уряд", - говорить джерело в "аграрному" комітеті.

Втім, співрозмовник в керівництві фракції СН вважає, що поки чинний прем'єр Шмигаль має досить сильні позиції й буде боротися за крісло.

Перешкодити Роману Лещенку може і нестримний вал компромату в його відношенні, який зараз з'являється проти нього в мережі.

Також не виключено, що згадають "добрі люди" і інформацію Гео Лероса, який ще до нового року оприлюднив записи розмов з братом Андрія Єрмака, на яких обговорюється зв'язок Романа Лещенка та ексчиновника Олександра Луцького (колись людина мера Києва Леоніда Черновецького, а з 2015 по 2018 рік глава земельного агентства). Лерос запитав про ці зв'язки Лещенка прямо з трибуни Ради, але той все заперечував.

До речі, досі для багатьох в оточенні Зеленського загадка - звідки у Лещенка настільки тісні зв'язки з президентом.

"Начебто він не старий його товариш, не видний якийсь діяч, а зараз реально одна з найбільш наближених осіб. Але якщо вірити записам Лероса, то це людина, пов'язана з досвідченими "земельними" діячами, які, можливо, його і делегували в оточення президента для вирішення різного роду питань. А ця тема, напередодні старту продажу землі, одна з найбільш фінансово важливих в країні буде", - говорить наше джерело.

Денис Рафальський

Новини

Популярні теми форуму

analytics