Close button

Окуляри або лінзи: що шкідливо для зору

Окуляри або лінзи: що шкідливо для зору

Лікарі-офтальмологи практично завжди носять виключно окуляри, якщо у них слабкий зір. І це неспроста. Чим же лінзи такі погані та чи можуть окуляри нашкодити вам, повідомляє ПМ.

Окуляри сьогодні - найпопулярніший інструмент для корекції зору. Велика частина людей з короткозорістю або далекозорістю воліють користуватися окулярами: це досить зручно і не вимагає складних маніпуляцій. Винайшли цей аксесуар ще в кінці XIII століття. До цього скорегувати свій зір люди намагалися за допомогою ретельно відполірованих прозорих кристалів, вигнутих певним чином.

Контактні лінзи виникли набагато пізніше. Говорити про подібні пристрої почав ще Леонардо да Вінчі на початку XVI століття, а створити їх вдалося лише в 1888 році. Тонкі вигнуті пластини зі скла можна було носити лише декілька годин. І тільки в 1930-х роках контактні лінзи почали робити спочатку з поліметилметакрилату і скла, а потім з одного пластику. З того часу цей інструмент для корекції зору почав набирати популярність і до 2021 року їх, згідно з дослідженнями, носять понад 150 мільйонів людей по всьому світу.

У обох інструментів є свої переваги і недоліки. Окуляри здатні поліпшити зір лише на обмеженому полі, а дужки через свою близькість до очей створюють нехай невеликі, але сліпі зони. Крім того, через те, що між оком і лінзами окулярів є відстань, може спотворюватися сприйняття розмірів і форми об'єктів. Інша помітна проблема деяких окулярів: відблиски, які виникають через часткове відображення сонячних променів від лінз. Вони заважають нормально бачити, але їх можна здебільшого усунути нанесенням спеціального покриття антиблиску.


Новини

Популярні теми форуму

analytics