Close button

Індексація пенсій: по кому вдарить новий закон

Індексація пенсій: по кому вдарить новий закон

Законопроект про вдосконалення пенсійного законодавства, запропонований Кабміном, вступає в протиріччя з іншими його документами. Він може погіршити становище цілих груп пенсіонерів, повідомляє Деловая столица.

27 січня Кабмін на своєму засіданні затвердив законопроект про індексацію пенсій - тепер він повинен надійти до Верховної Ради. У той же день його оприлюднив у себе в Telegram народний депутат фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко.

Як заявили в уряді, мета документа - вдосконалення пенсійного законодавства та збільшення пенсійного забезпечення громадян.

"Це питання більше не повинно бути елементом політичних маніпуляцій. Ми пропонуємо зробити все прозоро і встановити чіткі терміни, коли повинна відбуватися індексація. Також законопроектом пропонується врегулювати несправедливість, коли окремим категоріям громадян пенсії просто не iндексувалися", - прокоментував глава Кабміну Денис Шмигаль.

Закон з питаннями

Уряд пропонує з 2022 р встановити щорічну індексацію пенсій в Україні не пізніше 1 березня, що, звичайно, можна назвати удосконаленням процедури, щоб не було так, як, наприклад, в минулому році - коли пенсії проиндексировали тільки в травні.

Що примітно, індексації пенсій для військовослужбовців, держслужбовців та інших категорій пенсіонерів будуть здійснюватися на загальних умовах. Сам цей факт можна розглядати як побудова більш стрункою і зрозумілої системи. Але за цим же рішенням ховаються і жирні мінуси з точки зору деяких одержувачів виплат - про це ми розповімо трохи нижче.

Також пропонується достроково призначати пенсії за віком - за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано в зв'язку зі змінами організації виробництва і інших умов. Маються на увазі випадки, коли людина у віці вже не може знайти роботу - не секрет, таке буває на українському ринку праці.

Ще одна важлива в соціальному плані інновація: запропоновано призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на тяжкі або рідкісними захворюваннями, яким не встановлено інвалідність. Причому сюди потрапляють діти, хворі на онкологічні та онкогематологічні захворювання, інсуліно-залежні діабетики, діти з ДЦП і ряд інших категорій.

Також, за задумом Кабміну, має буде покращитися становище військових інвалідів: мінімальні пенсії їм встановлюються свідомо вище прожиткового мінімуму (від 105 до 120%).

Законопроект покликаний ще й полегшити життя багатодітним матерям і батькам дітей-інвалідів - вони зможуть виходити на пенсію раніше і з меншим трудовим стажем.

Це все добре - але така редакція законопроекту залишає ряд питань щодо того, як надалі будуть індексуватися пенсії військовим пенсіонерам. Ми спробували розібратися.

Пенсії військових без підвищення

Є кілька підходів до того, як повинні нараховуватися пенсії військовим пенсіонерам. Один - самого військового відомства, другий - Кабміну, третій - Верховної Ради. І ці підходи істотно відрізняються.

Але для початку треба розуміти, що пенсії особам, звільненим з військової служби, по ряду причин нараховувалися за особливою, відмінною від інших категорій, методикою. Але як саме нараховувалися раніше, і як нараховуються зараз - питання дуже заплутаний, з безліччю урядових рішень (і їх відмін через суди), приватних судових рішень і т.д.

На сьогоднішній день передбачені три види пенсійного забезпечення військовослужбовців:

  • за вислугу років (призначається особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, при наявності вислуги на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ і державної пожежної охорони, служби в Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, органах і підрозділах цивільного захисту, податкової міліції, Державної кримінально-виконавчої служби України);
  • пенсія по інвалідності (призначається військовослужбовцям у разі встановлення інвалідності в період проходження військової служби або в інших встановлених законодавством, випадках);
  • пенсія в разі втрати годувальника (призначається непрацездатним членам сімей військовослужбовців в разі смерті особи, яка мала право на пенсію).

3 грудня 2020 го Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №2141 "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", який передбачає підвищення пенсій військовим. Згідно з цим документом, максимальна пенсія військовослужбовців у відставці повинна бути підвищена з 70 до 90% від грошового забезпечення на відповідних посадах. Якщо законопроект приймуть у такому вигляді в другому читанні, раніше певні військові пенсії доведеться перерахувати, на що, за оцінкою авторів законопроекту, буде потрібно 14,8 млрд грн додаткових коштів.

Однак Кабмін виступає категорично проти такого рішення (точніше, проти виступають Мінфін і Мінсоцполітики), там хочуть протиснути свій варіант індексування пенсій - більш щадний для бюджету.

Тепер про те, як пенсії для осіб, звільнених з військової служби, нараховуються зараз. Розмір їх пов'язаний з окладом військовослужбовця в період виконання посадових обов'язків, званням, терміном служби, видом і місцем несення служби. Тобто формули нарахування такої пенсії дуже складні. Однак в якості бази при нарахуванні пенсії військовим пенсіонерам беруться зарплати діючих військових тих же (або подібних) категорій. Як пояснив в коментарі екс-міністр соціальної політики Андрій Рева, це означає, що всі призначені пенсії покладено перераховувати одночасно з підвищенням грошового забезпечення силовиків (військових, поліції та інших).

Проблема в тому, що в 2020 р грошове забезпечення діючих військових не підвищувався - а значить, і підвищення пенсій очікувати не доводиться. Більш того, як каже Андрій Рева, і в 2021-м підвищувати забезпечення силовикам уряд не має наміру - а значить, і зростання пенсій не буде.

"У минулі роки ми директивно підвищували пенсії військовим: на 50% в 2018-м, на 25% в 2019-м, потім ще нова влада підняла на 25% з 1 січня 2020 го, - розповів екс-міністр. - Однак тепер подібних підвищень не очікується, а зростання виплат чинним військовослужбовцям заморожений. і замість цього Кабмін пропонує військовим пенсіонерам індексувати виплати так само, як і іншим, тобто в куди меншому масштабі".

Виходить, що якщо урядовий законопроект приймуть, то пенсії військовим будуть індексувати з 1 березня 2022 року - але це буде гарантоване підвищення "як всім".

Тут необхідно сказати два слова про загальну систему індексації. За основу береться рівень інфляції в річному вимірі і підвищення середньої зарплати: від цих двох "дельт" в формулу йде рівно по половині в процентах, потім ці відсотки складаються. Їх і додають до основної поточної пенсії. Так, в цьому році інфляція буде, згідно з прогнозами НБУ, близько 7% (беремо 3,5%), а середня зарплата підвищиться, можливо, на більший відсоток (підштовхне збільшення мінімалки), а значить, якщо не буде "чорних лебедів", у 2022 р пенсії можуть підвищиться приблизно на 10%. Як бачимо, для військових пенсіонерів - значно менше, ніж було раніше.

Якщо ж не приймуть урядовий законопроект, то військові пенсіонери взагалі незрозуміло коли дочекаються підвищень. Якщо, звичайно, чинна влада не вирішить прийняти постанову, аналогічне до тих, які згадував Андрій Рева.

Привілейованим зроблять добре

Категорії пенсіонерів, які раніше отримували пенсії набагато вище, ніж рядові трудівники на заслуженому відпочинку, - вони і тепер нічого не втратять, скоріше навпаки. Законопроект просто передбачає трохи іншу схему нарахування цих пенсій.

Ті, кому покладені пенсії відповідно до законів "Про державну службу", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про статус народного депутата України", "Про наукову і науково-технічну діяльність", будуть продовжувати їх отримувати до переведення за бажанням самої людини на пенсію з інших підстав (наприклад, за віком).

До такого переведення розмір пенсії не переглядається. Однак її будуть індексувати за рахунок бюджету, причому з урахуванням підвищувального коефіцієнта. Саме це мав на увазі Денис Шмигаль в цитаті, яку ми привели в самому початку статті: "пропонується врегулювати несправедливість, коли окремим категоріям громадян пенсії просто не індексувалися".

Ці пенсії справді не індексувалися, оскільки ще Арсеній Яценюк, під час свого перебування прем'єром в 2015-му, ліквідував норму про спеціальні пенсії. Швидше за все, саме вона була несправедливою: пересічні українці після 40 років стажу отримували 40% середньої зарплати, а "особливі категорії" після 20 років стажу - 90%. Тепер, як бачимо, поділ на "звичайних" і "привілейованих" повертається.

Денис Лавнікевіч

Новини

Популярні теми форуму

analytics