Close button

Росія готова до відмови у доступі до глобального інтернету

Росія готова до відмови у доступі до глобального інтернету

Росія має технічні можливості, щоб забезпечити автономну роботу російського сегмента інтернету, але доводити до таких крайнощів нікому не хотілося б. Про це заявив заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв в інтерв'ю російським ЗМІ, повідомляє ТАСС.

"Технологічно для цього все готово. На законодавчому рівні теж все рішення прийняті. Але ще раз підкреслюю: це непросто, і цього б дуже не хотілося", - сказав він.

Медведєв визнав, що відокремлення російського сегмента інтернету - це лише запасний план на екстремальний випадок, якщо Росію відключать від глобальної мережі. "План, звичайно, у нас є того, як діяти в такій ситуації. Інтернет, як відомо, з'явився в певний час, і, безумовно, ключові права на управління [знаходяться] в Сполучених Штатах Америки. Так що потенційно, якщо трапиться щось щось надзвичайне, якщо у кого-то зовсім знесе голову, таке може статися. Саме тому, що ключі від цього скринечки знаходяться за океаном", - розповів він.

Політик нагадав про постійні розмовах про відключення Росії від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів SWIFT. "Постійно нас цим лякають. Ми навіть були змушені створити свою систему по передачі інформації, якщо раптом це станеться, щоб можна було електронними повідомленнями обмінюватися. Те ж саме потенційно може статися і з інтернетом, і тоді у нас не буде доступу до основних вузлів цієї мережі", - уточнив заступник голови Радбезу.

Щоб не залишити без контролю

Медведєв пояснив, що закон про російському сегменті інтернету був прийнятий для того, щоб російським сегментом можна було керувати автономно, "оскільки на інтернет зараз зав'язано управління всією державою, зав'язано отримання величезної кількості соціальних функцій". "Ми не могли це залишити без контролю. Тому такий закон є, і, якщо буде потрібно, він вступить в силу", - запевнив він.

Проте заступник голови Радбезу закликав бути реалістами і розуміти, що якщо Рунет відокремитися, це створить великі проблеми. "Для того щоб його переналагодити, буде потрібно певний час. Але в принципі автономність роботи російського сегмента мережі можна буде відновити або створити", - сказав Медведєв.

Політик підкреслив, що не бачить ознак крайнього розвитку ситуації. "Зі зрозумілих причин це ж двосічна зброя. По-перше, це може спричинити певні дії і з нашого боку. По-друге, наші друзі - і справжні друзі, і друзі в лапках, - вони все-таки активно використовують інтернет, в тому числі для того, щоб доносити свою точку зору. Це означає просто відмовитися від того, щоб цю позицію доносити. У нас же діють всі соціальні мережі, ми з вами про це тільки що говорили, ми нікого не блокували і не уповільнювали", - пояснив він.

Медведєв згадав досвід Китаю, де світові соцмережі замінені китайськими, у яких також величезна кількість користувачів. "І вони абсолютно легко це переживають, вони спілкуються в своїх соціальних мережах. Коли прилітаєш в КНР, дивишся на власні соціальні мережі - працюють. Чому? А тому що картка в телефоні стоїть російська, а як тільки ти, припустимо, вмикаєш готельний інтернет, Wi-Fi - не працюють. Тому що це все заблоковано, це firewall", - уклав він.

Новини

Популярні теми форуму

analytics