Close button

У М'янмі військовий переворот: що буде далі

У М'янмі військовий переворот: що буде далі

Військові М'янми взяли під контроль країну в умовах надзвичайного стану, і згідно з повідомленнями, державний радник Аун Сан Су Чжи та інші керівники уряду вже затримані, повідомляє Зеркало Недели.

Агентство Associated Press наводить кілька можливих причин, чому зараз військові взяли країну під свій контроль.

Конституція

У заяві, яку було опубліковано на військовому телеканалі «Мявадді», наводиться стаття 417 Конституції країни, яка дозволяє військовим в надзвичайних ситуаціях приймати управління на себе. Диктор заявив, що коронавірусна криза і нездатність уряду перенести листопадові вибори стали причинами надзвичайної ситуації.

Військові розробили конституцію в 2008 році і зберігають владу відповідно до статуту за рахунок демократичного цивільного правління. Правозахисники з Human Rights Watch охарактеризували це положення як «механізм перевороту в очікуванні».

Конституція також залишає ключові міністерства кабінету міністрів і 25% місць в парламенті для військових. Ця частина обмежує повноваження цивільного уряду і виключає внесення поправок без підтримки військових.

Деякі експерти висловили здивування з приводу того, чому військові порушили статус-кво, але інші відзначили насуваючу відставку генерала Мін Аунг Хлаінг, який був командувачем збройними силами з 2011 року.

"Навколо цього є внутрішня військова політика, яка дуже непрозора",- сказав Кім Джолліфф, дослідник цивільних і військових відносин М'янми. "Це може відображати цю динаміку і може бути свого роду переворотом всередині країни і його способом збереження влади в армії".

Військові призначили віце-президента Мін Све, колишнього військового офіцера, главою уряду.

Вибори

На листопадових виборах партія Су Чжі отримала 396 з 476 місць в об'єднанні нижньої і верхньої палати парламенту. Виборча комісія підтвердила цей результат.

Але військові після виборів заявили, що були мільйони порушень в списках виборців через що деякі могли проголосувати двічі. Виборча комісія відхилила ці претензії військових тиждень тому, заявивши, що у них немає ніяких доказів.

Військовий переворот стався в день, який повинен був стати першим в каденції нового парламенту. Замість цього Су Чжи та інші депутати, які повинні були бути приведені до присяги, були затримані.

Ще в одному повідомленні на телеканалі «Мявадді» говорилося, що військові проведуть вибори після того, як річний надзвичайний стан закінчиться і передадуть владу переможцю.

Що зараз коїться

Зв'язок в країні майже перестала працювати. У столиці доступ до інтернету і телефонного зв'язку виявився заблокованим. Багато людей в інших частинах країни, у яких все ще є доступ до інтернету, виявили, що їх облікові записи в соціальних мережах припинені.

По всьому Янгон, найбільшому місту, встановлені дорожні кордони з колючого дроту. Військові підрозділи почали чергувати біля урядових будівель.

Городяни стоять в чергах біля банкоматів і магазинах з продуктами харчування. З деяких магазинів і будинків прибрали символіку партії Су Чжі "Національна ліга за демократію", які зазвичай прикрашають вулиці і стіни міста.

Що буде далі

Уряди і міжнародні організації засудили захоплення влади, заявивши, що це крок назад в демократичних реформах, проведених владою М'янми.

Спостерігачі побоюються подальших репресій проти правозахисників, журналістів та інших осіб, які критикують військових. Ще до нинішнього військового перевороту журналісти, правозахисники та критики військових часто стикалися з судовими позовами за публічну критику.

Американський сенатор підняв питання про можливість того, що Сполучені Штати можуть знову ввести економічні санкції, які США скасували, коли М'янма перейшла до цивільного правління.

Військові лідери М'янми "повинні негайно звільнити демократичних лідерів М'янми і відсторонитися від влади", заявив сенатор-демократ Боб Менендес, новий голова сенатського комітету у закордонних справах.

"Якщо ні, то Сполучені Штати та інші країни повинні ввести жорсткі економічні санкції, а також інші заходи проти військового керівництва",- сказав він.

Колишній американський дипломат Білл Річардсон заявив, що адміністрація Байдена і інші уряди повинні діяти швидко, щоб ввести санкції. Він також засумнівався в здатності Су Чжі керувати, враховуючи її захист дій військових проти етнічних мусульман-рохінджа.

«Через неспроможність Су Чжі просувати демократичні цінності як фактичного лідера М'янми, вона повинна відійти в сторону і дозволити іншим демократичним лідерам М'янми взяти кермо влади при міжнародній підтримці» - йдеться в заяві Річардсона.

Олександр Хребет

Новини

Популярні теми форуму

analytics