Close button

Секрет Tesla: джерело доходу зовсім не автомобілі

Секрет Tesla: джерело доходу зовсім не автомобілі

Компанія Tesla заробляє гроші не на продажу електрокарів, а на реалізації екологічних квот іншим автовиробникам. Мало того, якщо б не цей «супутній» бізнес, фірма Ілона Маска несла б величезні збитки, повідомляє Автопортал.

Що ж це за екологічні квоти? Справа в тому, що за кожним автовиробником закріплена (в Європі і Північній Америці) єдина для всіх сувора норма щодо викидів шкідливих речовин в атмосферу. На Теслу вона також поширюється, але оскільки вона випускає електромобілі, які в принципі не виробляють СО2, каліфорнійський автовиробник має право продавати свої квоти іншим маркам - зокрема тим, у яких модельний ряд сповнений машин з «брудними» двигунами внутрішнього згоряння. Такі квоти у Тесли, наприклад, давно купує концерн FCA (Fiat-Chrysler), а з кінця минуло року - ще й Honda.

І ось якраз саме цей бізнес служить для Tesla основним джерелом доходу. За останні 5 років таких квот вона продала на 3,3 млрд доларів, а в 2020-м - на 1,6 млрд доларів. І якщо врахувати, що за минулий рік компанія задекларувала прибуток в розмірі 721 млн долара, то без такої «підмоги» вона просто пішла б в мінус приблизно на 0,9 млрд доларів.

Тобто, як видно, виробництво електрокарів для Tesla є збитковим. І це при тому, що з кожним роком вона випускає і продає все більше автомобілів: в 2020-му бренд з Фрімонта відвантажив клієнтам трохи менше 500 тис. Авто.

Новини

Популярні теми форуму

analytics