Close button

Закриття телеканалів: реакція політиків і суспільства

Закриття телеканалів: реакція політиків і суспільства

Вчора, 2 лютого, президент Володимир Зеленський ввів санкції проти нардепа Тараса Козака та його активів, серед яких телеканали 112, NewsOne і ZIK, повідомляє Курс Украины.

Рішення зважаючи на свою неоднозначність вже викликало великий суспільний резонанс.

По-перше, тому, що без рішення суду закрили великі новинні телеканали - таке в Україні сталося вперше. По-друге, санкції введені не проти іноземців або осіб без громадянства, як каже закон, а проти громадянина України.

Однопартійці потрапив під санкції Козака з фракції ОПЗЖ збираються захищати інтереси колеги перед депутатами у Верховній Раді, а потім і в судовому порядку.

Соцмережі також не залишилися байдужими: одні звинувачують Зеленського в тому, що він перетнув "червону лінію" між демократичною і диктаторською владою, а інші - дорікають екс-президента Петра Порошенка в тому, що він не заблокував проросійські медіа під час своєї каденції.

Глава "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що "фракція поки не визначилася з позицією щодо питання санкцій проти телеканалів" 112 Україна ", NewsOne і Zik". Це, за словами Арахамія, зроблять після обговорення в ході засіданні фракції.

На брифінгу спікер Верховної Ради Дмитро Разумков дав зрозуміти, що проти санкцій.

"Я вважаю, що ми живемо в країні, де йде війна, в тому числі гібридна і інформаційна ... Але якщо ми говоримо про санкції, то їх ми вводимо в відношенні тих, кого ми не можемо покарати тут. Це іноземні держави і госпсуб'єктам ... Якщо ми говоримо про тероризм, або ці люди допомагають фінансово "ДНР-ЛНР" або країні агресору, то тут має бути підозра. І український суд повинен прийняти рішення, є чи ні ".

Разумков визнав, що засідання РНБО щодо закриття каналів не було. І санкції вводилися шляхом "письмового опитування".

"Це питання було в форматі письмового опитування. Додаткової інформації для прийняття рішення я не почув. Якщо така інформація є, вона не повинна бути в закритому режимі".

photo_2021-02-03_12-02-54.jpg

Журналістка і випусковий редактор телеканалу ZIK Катерина Лесик в кулуарах Ради розповіла, що журналісти будуть продовжувати свою роботу, попри санкції. Також вона розповіла, як голосувала за президента Зеленського.

"Я тоді думала, що гірше вже не буде, ніж попередня влада. Але сьогоднішня ніч показала, що може. Може, коли вас бояться, бояться ту думку, яку ви найбільш об'єктивно подаєте в ефірі. Ще вчора вони просили записати їх коментар і дати можливість висловити позицію, а сьогодні говорять про якийсь вплив, і неправдивої інформації. це дивує. але ми, як журналісти, готові і далі працювати для свого глядача, навіть якщо це буде зараз в мережі YouTube, але ми сподіваємося на те, що нам вдасться відновити мовлення ", - зазначила Лесик.

Її колега Катерина Барчик, зазначила, що канали стали незручними для української влади.

"Ми давали висловитися кожному, висвітлювали в ефірах дії президента і його партії, де вони мають рацію, а де ні. Дуже несподівана ситуація, але я знаю, що ми будемо продовжувати нашу роботу", - повідомила Катерина Барчик.

Відключення телеканалів прокоментував глава СБУ Іван Баканов. Він назвав введення санкцій проти телеканалів 112, NewsOne і ZIK "послідовним кроком української влади в боротьбі з російською гібридною агресією".

Він зазначив, що рекомендація про введення санкцій належить ВР і СБУ.

"Проти України ведеться гібридна війна, в тому числі і на інформаційному полі. Ми системно повинні їй протидіяти, щоб захистити інтереси держави. Введення санкцій - ще один важливий і послідовний крок для цього. Тому, з огляду на дані, якими володіє Служба безпеки, а також численні порушення законодавства в сфері телерадіомовлення, зафіксовані Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, СБУ надала обґрунтовані рекомендації РНБО прийняти відповідне рішення ", - зазначив Іван Баканов.

Він завив, що блокування не має ніякого відношення до обмеження свободи слова.

"Існує велика різниця між свободою слова і відвертої антиукраїнською риторикою. Свобода слова закінчується там, де з'являються ознаки посягання на територіальну цілісність і суверенітет України", - заявив Баканов.

photo_2021-02-03_11-18-38.jpg

Нардеп ОПЗЖ Віктор Медведчук дав коментар в кулуарах Ради. Він заявив, що Зеленський не замислюючись викинув на вулицю близько 1500 осіб - співробітників трьох телеканалів. ОПЗЖ заявляє про проведення надзвичайного з'їзду на цьому тижні, де вирішуватимуть, що тепер робити. Також Рабинович сказав, що ОПЗЖ ініціює процедуру імпічменту президента.

Заява Віктора Медведчука з приводу закриття каналів:

"Володимир Зеленський ввів санкції проти телеканалів" 112 Україна ", NewsOne і ZIK. Це рішення є абсолютно незаконним, оскільки згідно з частиною другою статті 1 Закону України" Про санкції ", вони" можуть застосовуватися з боку України щодо іноземної держави, іноземної юридичної особи , юридичної особи, яка перебуває під контролем іноземної юридичної особи або фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства ... ", а народний депутат Тарас Козак - громадянин України, і телеканали" 112 Україна ", NewsOne, ZIK є українськими юридичними особами.
Зеленський мріє зачистити інформаційний поле, як йому радить його оточення, щоб інформаційне спілкування Президента з українським народом проходило на інтелектуальному рівні дитячого садка, під ялинкою, коли Президент віщає, а вдячна аудиторія слухає йому? Бажає звести спілкування до "прикольним відосікам"? Такого не буде! То чи не вийде! Людям потрібні відповіді на хвилюючі їх питання - про тарифи, вакцині, світі на Донбасі, заробітній платі, пенсіях та багато іншого. Про те, чому Президент дозволяє собі цинічно і грубо порушувати Конституцію і закони. І на ці питання доведеться дати відповіді, як би він не хотів цього уникнути.
Причина падіння рейтингу чинного Президента і його партії не в роботі телеканалів, а в тому, що кожен день прості люди, беручи в руки платіжки за комунальні послуги, не отримуючи допомоги у попередженні коронавируса, сидячи вдома через безглузде локдауна, втрачаючи права вільно говорити на рідній мові, розуміють - їх цинічно обдурили, продовжують обманювати, а тепер почали застосовувати насильство, знущання і примус до незгодним. Сьогодні Президент Зеленський одним розчерком пера викинув на вулицю півтори тисячі журналістів і працівників трьох телеканалів і позбавив мільйони глядачів права на отримання об'єктивної інформації.
Оточення і заокеанські господарі Зеленського його руками зачищають інформаційне поле від опонентів, зробили з нього інструмент владного свавілля, переконуючи Президента в його винятковості і право приймати протизаконні рішення. Але за такі рішення неминуче доведеться нести відповідальність. На думку спадає пророцтво з забороненої владою Зеленського книги "Майстер і Маргарита" Михайла Булгакова: "... Аннушка вже купила соняшникову олію, і не тільки купила, але навіть і розлила".

Народний депутат з фракції "Опозиційна платформа - за життя" Юрій Бойко назвав блокування трьох телеканалів і санкції проти свого однопартійця Тараса Козака політично мотивованими переслідуваннями і наступом на демократію.

За словами Бойка, блокування не лояльних до влади трьох телеканалів і санкції проти опозиційного народного депутата без суду і слідства - безпрецедентний наступ на свободу слова, якого не було за всю історію незалежності.

"Це пряме порушення Конституції і законів України та дорога до встановлення в країні особистої диктатури. Удвічі трагічно, що на цей крок пішов президент, від якого чекали світу і прогресу. Відновлення прав громадян і захисту демократії. Сьогодні ці надії звалилися остаточно", - констатував парламентарій.

Він додав, що Володимир Зеленський не виправдав очікування громадян і виявився нездатним до конструктивного діалогу. На критику він відповів репресіями, і такий крок ввергає країну в нову політичну кризу.

"Наша політична сила готова надати всю необхідну політичну і правову підтримку нашому однопартійцю і репресованим ЗМІ. Нас не зупинять політичні репресії, ми не припинимо боротися за права українських громадян, за мир і демократію в Україні. Правда і закон на нашому боці, справедливість буде відновлена ", - запевнив Бойко.

Прокоментував блокування каналів і нардеп Ілля Ківа.

z154v5aemp_big.jpg

Зеленський прокоментував своє рішення про закриття трьох телеканалів англійською мовою, явно розраховуючи на закордонну аудиторію.

%D0%B7%D0%B5(9).jpg

Петро Порошенко заявив, що це він почав процес введення санкцій проти телеканалів Козака. І не став цього робити тільки через передвиборчу кампанію. При цьому він нагадав, що вводити санкції проти громадян України незаконно і загрожує скасуванням в європейських судах.

%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%

Telegram-канал "Політика Країни" пише про підґрунтя блокування трьох телеканалів.

Блокування телеканалів прокоментувала прес-секретар Зеленського Юлія Мендель.

"Блокування телеканалів так званого пулу Віктора Медведчука, які фіктивно оформлені на його соратника Тараса Козака, не має нічого спільного з наступом на свободу слова, яка в Україні є безсумнівним цінністю. Ці телеканали давно забули, що таке журналістські стандарти, перевірка фактів або освітлення по принаймні двох точок зору. Замість цього вони перетворилися в інструмент пропаганди, який використовується в інтересах держави-агресора, який порушив суверенітет і державні кордони України. Уже навіть підтверджено фінансування цих каналів з Росії. Ці медіа стали одним з інструментів війни проти України, тому заблоковані з метою захисту національної безпеки "- написала Мендель.

%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BA(617

"Згадавши, що колись заборонили його "Сватів", Зеленський вирішив заборонити канали кума Путіна. Сімейні драми на Банковій тривають. Але у мене на тлі цього виникло питання - а заборонити закуповувати електроенергію з Росії і Білорусії президент не хоче? Або "це не на часі" тому що хтось може "абидеться"?", - пише екс-депутат Борислав Береза.

%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0(6).

"Закриття трьох телеканалів без рішення суду Указом Президента - це диктатура. Указ суперечить міжнародним стандартам, Конституції і українських законів. Програшна партія. Попереду велика криза", - вважає економіст Олександр Онищенко.

%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%

"Наступним Президентом України стане той, хто пообіцяє посадити державного злочинця Зеленського", - зазначає повторюваність історії блогер Олександр Скубченко.

%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%B1%D1%87%D0%B5%D0%

Журналіст В'ячеслав Чечіло загадується над питанням: хто порадив Зеленському так вчинити?

"У останніх антиконституційних дій влади -" розгону "КС, закриття каналів, повинен бути якийсь ідеолог. Хтось же їх придумав, обгрунтував, забезпечив прийняття, і це явно не особисто Зеленський. Хто саме керує країною? По-моєму, це самий важливе питання зараз ".

%D1%87%D0%B5%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%BE(48)

"Буде дуже смішно, якщо і після всіх цих старань кредит МВФ не дадуть", - пише нещодавно виключений з "Слуги народу" нардеп Олександр Дубинський.

%D0%B4%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%

Мер Дніпра Борис Філатов:
"Дивно огидно виглядають ті вітчизняні політики, які ще вчора (!) Сиділи в ефірах 112-го та ін., А вже сьогодні" аплодують рішучім діям Президента ". Це ж як треба вміти перевертатися в повітрі".

%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%

Грантовий активіст Віталій Шабунін підтримав рішення Зеленського і заявив, що це пролог до введення західних санкцій проти Тараса Козака.

%D1%88%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%

Міністр культури Олександр Ткаченко порадів закриття NewsOne, Zik і 112. І написав, що "свобода слова для України - це ключове".

%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%

"Слуга народу" Максим Бужанський засуджує заборону телеканалів.

"Я, напевно, буду не в тренді, але якщо є факт фінансування терористичної діяльності, потрібно не літак мотузкою за стовп в гаражі прив'язувати і телевізор вимикати, а вручати підозра, обирати запобіжний захід і пред'являти звинувачення.
Без всього цього, як то трохи не логічно.
І так, я не впевнений, що виборець СН дізнається щось хороше про СН з решти благополучно працюють телеканалів Порошенко.
Це якщо не торкатися питань законності вжитих заходів ".

%D0%B1%D1%83%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%

Ситуацію прокоментував юрист Андрій Портнов. На його думку, випадок "трьох телеканалів" створює небезпечний прецедент в Україні. Він означає, що за такою ж схемою, без суду і слідства, будь-якого українського громадянина можна позбавити бізнесу через його неугодної політичної позиції.

"Санкції введені незаконно. Це суперечить Конституції України і Закону" Про санкції ". Проти українських громадян і українських компаній заборонено вводити санкції. Жодного з цих пунктів в даному випадку немає. Тобто, санкції проти Тараса Козака та його каналів - це розправа. причому розправа позасудова.
Слово "санкції" в Україні вже стало прозивним - важко знайти людину без санкцій.
Що є соціально небезпечним - при владі вийшло обмежити бізнес, цивільно-правові угоди і фінансовий оборот без рішення суду. Нагадаю, що міжнародні стандарти і українські закони вимагають, щоб ключові рішення, пов'язані з власністю, проходили через судовий контроль. Щоб когось позбавити власності, потрібен змагальний відкритий судовий процес, де повинні бути забезпечені базові права - право на захист, право бути обізнаним про причини обмежень, підозр, звинувачень.
Блокування телеканалів - це сигнал для всіх: якщо у політичних опонентів влади є бізнес, ці люди повинні розуміти, що в надрах влади може народитися рішення помститися за політичну позицію і позбавити їх бізнесу за такою ж схемою. Пояснюючи це чим завгодно.
Докази більше не потрібні. Навіть не потрібно інформувати, в чому сенс звинувачень. Потрібна тільки яскрава пропаганда, підтримка пропагандистських лідерів громадської думки та створених на вкрадені у держави грошей телеканалів - "Прямий", "П'ятий". До речі, телеканал "Прямий" краще підходить під Закон "Про санкції". Угода по ньому була здійснена на Кіпрі офшорними грошима, доказом чого є 32 млн євро, заарештовані в люксембурзькому банку, що належать формальному власнику каналу Макеєнко. Це демонстрація подвійних стандартів. Розправа над одними і колаборація з іншими.
Правлячу владу ця історія перемістить в електоральне поле Порошенко - націоналістів. І відверне від президента його основну аудиторію, яка голосувала за нього на виборах - жителів Півдня-Сходу. Тобто, ту аудиторію, яка перетинається з глядачами заборонених телеканалів.
Верховний Суд - це буде суд першої інстанції, так як рішення введено указом президента. Там журналісти зможуть вже в змагальному судовому процесі вимагати показати підстави для цих протиправних рішень. Верховний Суд прийме рішення, яке він вважатиме законним - але тільки не на підставі директиви, під килимом спущеною від правителів. А значить, потім відкривається шлях до апеляційного оскарження та до Європейського суду.
Але головне. У цифровому столітті журналісти знайдуть спосіб заповнити цю телевізійний пробіл і все одно продовжать доносити свою думку через альтернативні джерела ".

Євген Шевченко, нардеп від "Слуги народу", заявив, що ряд його колег радіє забороні на мовлення медіа, що належать Тарасу Козаку. Однак сам він цієї зловтіхи не поділяє.

"Ми так дійдемо до НКВД і інквізиції. Навіщо виходити за рамки закону? Все, що робиться незаконно, завжди призводить до поганих наслідків. Бачу, що деякі депутати радіють цьому. Їх небагато, але є. Що стосується блокування парламенту і недопуску депутатів ОТЗЖ до трибуні - ну це взагалі вже. Тоді у нас демократії немає. Потрібно скасовувати Конституцію і оголошувати, що у нас диктатура", - заявив Євген Шевченко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics