Close button

Пандемія: коли перехворілим потрібно робити COVID-щеплення

Пандемія: коли перехворілим потрібно робити COVID-щеплення

Людям, які вже заразилися й успішно побороли коронавірус, усе одно варто пройти вакцинацію від COVID-19. Оскільки повторне зараження цілком можливе. З цим уже зіштовхнулося багато людей у всьому світі, повідомляє УНИАН.

Але скільки часу повинно пройти, перш ніж людям, які перехворіли на COVID-19, можна буде прийняти вакцину? Newsweek нагадує, що перша смерть після повторного зараження коронавірусом була зафіксована в жовтні. Тоді жінка в Нідерландах заразилася іншим штамом через два місяці після першого одужання. І другий раз хвороба відібрала в неї життя.

Як довго антитіла в організмі людини здатні захищати від COVID-19? І який рівень цих антитіл повинен бути в тілі, щоб інфекція не змогла спровокувати хворобу? Ці ключові питання для експертів поки лишаються без відповіді.

У людей формується різний природний імунітет. І ще досить багато речей не відомо як про сам вірус, так і про рівні імунного захисту від нього. Однак, той факт, що чимало людей повторно заразилися коронавірусом після одужання, говорить, що з часом природний захист зникає.

"Нинішні докази свідчать, що шанси підхопити коронавірус знову низькі впродовж 90 днів після першого зараження", - кажуть у Центрі контролю й профілактики захворювань США.

В американській організації радять зачекати 90 днів після одужання, перш ніж робити щеплення від COVID-19. Особливо це стосується людей, яких лікували за допомогою моноклональних антитіл чи плазми.

"Наразі немає мінімального рекомендованого інтервалу між зараженням і вакцинацією. Але поточні дані свідчать, що ризик повторного зараження вірусом SARS-CoV-2 низький у перші місяці після зараження. Однак, він може підвищитися з часом через ослаблення імунного захисту", - пояснили в американському Центрі контролю й профілактики захворювань.

У відомстві також нагадують, що доступ до вакцин поки лишається обмеженим. Тож американці, які нещодавно перехворіли на COVID-19, можуть тимчасово відкласти свою вакцинацію, якщо захочуть.

Медична мережа Hackensack Meridian Health теж радить людям, які одужали від COVID-19, зачекати 90 днів, перш ніж робити щеплення. Однак, це не строга вимога. Можна приймати вакцину в будь-який час. Але в Hackensack Meridian Health рекомендують спочатку повністю одужати від першого випадку зараження, перш ніж вакцинуватися від подальших.

"Якщо ви все ще хворі на COVID-19 або щойно одужали, варто почекати трохи, перш ніж робити щеплення. Експерти радять зачекати до повного одужання й виходу з ізоляції перед вакцинацією від COVID-19", - пояснили в медичній мережі.

В Hackensack Meridian Health також зауважують, що оскільки природний імунітет буде зберігатися до 90 днів, ті, хто вже одужав від COVID-19, можуть відмовитися від негайної вакцинації. Це дасть змогу іншим людям без імунітету до коронавірусу отримати захист. Але, звісно ж, це робити зовсім не обов’язково.

Новини

Популярні теми форуму

analytics