Close button

Водіям видаватимуть права по-новому: в МВС перепишуть правила

Водіям видаватимуть права по-новому: в МВС перепишуть правила

Міністерство внутрішніх справ пропонує істотно переписати порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, повідомляє UBR.

В основному зміни стосуються правил підтвердження водійських навичок і порядку проведення практичних іспитів.

Серед іншого, екзаменувати водіїв, які отримують права категорії B (легкові авто) і ще ряду інших, пропонується виключно в умовах дорожнього руху, виключивши з процедури тесту навчальні майданчики.

Однак документ передбачають і більш незвичайні нововведення щодо інформації, яку будуть вказувати в водійських посвідченнях.

У МВС пропонують доповнити дані в правах кодами з інформацією про обов'язки і обмеження, що накладаються на водія при управлінні транспортним засобом.

Кодом в правах будуть позначати медичні показання - обов'язок використовувати окуляри, контактні лінзи, пов'язку на оці, слуховий апарат або протез, - а також заборони, наприклад, на керування машиною поза певного району, вночі або під впливом алкоголю (так зазначено в проекті, але напрошується питання, навіщо така "алкометка" потрібна, так як пити за кермом апріорі не можна нікому).

Тим часом деякі експерти вважають, що ці обмеження в МВС вирішили прописати передчасно - і навіть якщо постанова буде прийнята, то навряд чи запрацює на практиці.

Нові іспити

Новації передбачені проектом постанови КМУ про внесення змін до "Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами". Він був розроблений МВС і 25 січня опубліковано на офіційному сайті відомства. Зауваження та пропозиції по ньому відомство приймає на свою поштову та електронну адресу протягом місяця з дня опублікування.

Основа підготовлених МВС змін стосується організації проведення практичних іспитів з керування ТЗ.

Документом, серед іншого, як єдиний спосіб підтвердження водійських навичок встановлюється практичний іспит в МВС і скасовується можливість їх засвідчення на підставі документів.

Наприклад, для водіїв, які керують власним транспортним засобом, такими на даний момент є реєстраційні документи на авто, а для професійних водіїв - нотаріально завірена копія трудового договору, довідки з місця роботи, і т.д.

З іншого боку, процедура перепідготовки значно спрощується. Так, особи, які проходять перепідготовку або підвищують водійську кваліфікацію, в більшості випадків зараз повинні мати досвід їзди від року і більше на ТЗ з меншою складністю управління.

Наприклад, щоб отримати права водіння пасажирським автобусом з кількістю сидінь більше 16 чоловік (категорія D), який атестується не тільки повинен здати всі іспити, а й мати досвід водіння звичайного автомобіля (категорія B), вантажівки (С, С1) або автобуса з місткістю до 16 осіб від 3 років на протязі останнього часу.

Якщо пропозиції МВС вступлять в силу, водії зможуть отримати відповідну категорію прав і без такого досвіду.

Крім того, документом пропонується приймати практичні іспити за категоріями B (легкові авто), C1, С, D1, D (вантажівки і автобуси) не в два етапи, як зараз (перший проходить на навчальній площадці, а другий - в умовах дорожнього руху) , а виключно в умовах дорожнього руху.

Тільки на навчальній площадці будуть екзаменувати майбутніх водіїв мотоциклів, мопедів та інших засобів пересування, категорій A, A1 і B1.

У два етапи пропонується проводити іспити з управління транспортними засобами з тягачем (категорії ВЕ, С1Е, СЕ, D1E, DE): на майданчику буде відпрацьовуватися тільки парковка, все інше - на дорозі.

Також документом дозволяється складати іспити тільки по одній, найвищій водійських категорії, якщо одночасно відкривається кілька (не застосовується до категорій B1, B, BE). Вищої вважається категорія:

  • DE - щодо D1E;
  • D - щодо D1;
  • CE - щодо C1E;
  • C - щодо C1;
  • A - щодо A1.

При поверненні водійських посвідчень особам, позбавлених права водіння (крім випадків, коли причиною цього було адміністративне правопорушення), здавати іспити також дозволяється не по всіх категоріях, а тільки за найвищою.

Варто відзначити, що в МВС також вирішили збільшити термін дійсності результатів теоретичних іспитів в сервісних центрах, протягом якого можна здавати практичний іспит водіння, з 3 місяців до 2 років.

Не всі співрозмовники порахували, що нова процедура тестування поліпшить ефективність перевірки водійських навичок - як вважають в МВС, зокрема, щодо скасування двоетапного іспиту для водіїв більшості категорій.

Автоюрист Богдан Глядик зазначив, що інспектор все ж повинен переконатися, що водій може керувати транспортним засобом - і тільки після цього "випускати його на дорогу загального користування", де "небезпека з усіх боків".

"Якісь елементарні тести на навчальній площадці я б залишив. Відносно мотоциклів також краще залишити двоетапну перевірку здібностей, щоб переконатися, що він може керувати ТЗ не тільки в" лабораторних "умовах на майданчику", - зазначив Глядик.

Експерт також вважає, що при спрощення іспитів слід дотримуватися балансу між інтересами кандидата на отримання прав і інтересами інших учасників дорожнього руху, "які можуть постраждати від його дій".

"Не впевнений, що можу погодитися зі зняттям вимоги до стажу водіїв при їх перепідготовки. Для перевірки навичок з водіння складних в управлінні ТЗ, тим більше там, де є відповідальність за пасажирів, повинні бути більш жорсткі підходи. Спрощення - це завжди добре, але , з огляду на нинішню аварійність на дорогах в Україні, я розумію, що нам потрібно хоча б до стабілізації цього положення дещо посилити вимоги по здачі іспитів ", - розповів Глядик.

Втім, автоюрист Володимир Караваєв звернув увагу, що всі вищевказані норми можуть бути прийняті в рамках угоди про Асоціацію України і ЄС. Як зазначає експерт, вимоги до іспитів списані з відповідної директиви Євросоюзу про водійському посвідченні.

Однак, каже юрист, якщо для змін порядку тестування водіїв досить постанови Кабміну, то для введення обмежень і заборон, які МВС зможе вказувати в правах, перед підзаконним актом потрібно поміняти законодавчу базу - інакше вони просто не запрацюють.

Які обмеження вкажуть в правах

Проект МВС вносить до положення про порядок видачі посвідчень водія друге доповнення. У ньому зазначено коди, які замість діючих зараз піктограм будуть записувати в графу "12" посвідчення з метою позначити додаткову інформацію про водія або накладаються на нього обмеження.

Крім вищезазначених медичних даних (про обов'язкове використання лінз, протеза, пр.), В посвідченні можуть почати вказувати 76 позначень про обов'язкове конструктивному пристрої керованого ТЗ (модифікована трансмісія, гальмо, що приводиться в дію коліном, додатковий комплект паралельних педалей і т.д.) .

У тій же графі у водіїв, які здавали іспит на машині з автоматичною коробкою передач, з'явиться відповідна відмітка.

Коди з інформацією про обмеження наступні:

  • управління тільки в денні години (наприклад, починаючи через годину після сходу сонця і закінчуючи за годину до заходу сонця);
  • управління тільки в радіусі __ км від місця проживання власника або тільки в межах міста / регіону;
  • керування транспортним засобом без пасажирів;
  • тільки для їзди зі швидкістю не більше __ км / год;
  • управління дозволено тільки в супроводі власника посвідчення водія не менше еквівалентної категорії;
  • без причепа;
  • заборона управління на автомагістралях;
  • заборона управління під впливом алкоголю;
  • тільки керування транспортними засобами, обладнаними алкозамки, відповідно до норми EN 50436.

Володимир Караваєв зазначає, що описаних обмежень для водіїв і вимог до конструкції автомобіля просто немає в українському законодавстві і, відповідно, немає органів влади, які мають право їх застосовувати до водія.

"Зрозуміло, що стосовно обов'язки носити окуляри - є медкомісія. Але щодо конструкції - наприклад, там є вимога по максимальній силі тиску на гальмівну педаль з конкретним показником, - або обмежень для водія, зокрема, виїжджати за межі певного району - у нас просто немає механізму, хто буде визначати ці обмеження і їх контролювати ", - говорить Караваєв.

Експерт додає, що для прийняття відповідних змін спочатку повинен бути прийнятий закон, а під нього - вже нормативна база, зокрема, постанову КМУ.

"В даному випадку у нас зворотна картина - спочатку постанова КМУ, а потім під нього депутати повинні будуть ніби як закон прописати з порядком введення обмежень. У нас прийнято інший порядок - тому Кабмін, якщо прийме постанову, вийде за рамки своїх повноважень", - пояснив Караваєв.

Новини

Популярні теми форуму

analytics