Close button

Туреччина звинуватила США в організації державного перевороту

Туреччина звинуватила США в організації державного перевороту

Міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу звинуватив Сполучені Штати в тому, що вони стояли за невдалим переворотом в 2016 році. У США цю інформацію спростовують, повідомляє Страна.ua.

Про це повідомляє турецька газета Hurriyet.

Зокрема, глава МВС звинувачує у спробі перевороту проповідника Фетхуллаха Ґюлена, колишнього союзника Ердогана, який живе в США. Уряд проводить широкомасштабні репресії проти його мережі, яку Анкара називає "Терористична організація Фетхуллаха". Ґюлен заперечує свою причетність до подій 2016 року.

Глава МВС Туреччини вважає, що США організували спробу перевороту, в той час як мережа Ґюлена здійснила її, додавши, що "Європа була в захваті від цього". Подібну думку він висловлював і безпосередньо після невдалого перевороту.

"Цілком очевидно, що за подіями 15 липня стоять Сполучені Штати. Організація Фетхуллаха працювала за їхнім наказом", - говорить міністр.

У той же час, в заяві держдепартаменту США говориться:

"Сполучені Штати не брали участь у спробі державного перевороту в Туреччині в 2016 році і відразу ж засудили її. Нещодавні твердження про зворотнє, зроблені високопоставленими турецькими чиновниками, повністю помилкові".

Крім цього, в заяві зазначено, що "необґрунтовані твердження про відповідальність США за події в Туреччині несумісні зі статусом Туреччини як союзника по НАТО і стратегічного партнера США".

Новини

Популярні теми форуму

analytics