Close button

На Марсі виявлені значні ресурси водяного льоду

На Марсі виявлені значні ресурси водяного льоду

(На зображенні: Карти північної полярної області Марса. Зліва: сірим - зона стійкості льоду, фіолетовим - області дослідження SWIM. Справа: ступінь узгодженості різних методів, що підтверджують наявність (синім) або відсутність (червоним) похованого льоду), повідомляє РИА новости.

Вчені з проекту SWIM опублікували детальну карту ресурсів похованого льоду в північній півкулі Марса. На ній вперше позначені площі поширення водяного льоду в середніх широтах, де в майбутньому планують розмістити марсіанську базу для постійного проживання людей. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Astronomy.

Проект має на меті SWIM (Subsurface Water Ice Mapping) - скласти карти потенційних похованих крижаних відкладень для полегшення вибору місць висадки на Марс. Лід - це критично важливий ресурс, який необхідний для багатьох аспектів функціонування марсіанської бази - як джерело води для людей і рослин, вирощуваних для харчування; для виробництва побутового метанового палива і повітря для дихання. Але, найголовніше, з водного льоду можна отримувати паливо для зворотного подорожі на Землю.

"Взяти з собою все паливо, необхідне для польоту до Марса і назад, в принципі неможливо. Тому практично кожен проект марсіанської місії розглядає використання місцевих ресурсів в якості палива", - наводяться в прес-релізі Планетологіческого інституту США слова провідного автора статті Гарета Моргана ( Gareth Morgan).

Вчені об'єднали в своєму дослідженні набори даних, отриманих з декількох космічних апаратів НАСА - Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Odyssey і Mars Global Surveyor, і обробили їх за єдиним, спеціально розробленим для цього проекту алгоритму. Новий метод дозволив в кількісних показниках оцінити ймовірність утворення похованого льоду для різних районів на поверхні Марса.

Найбільший інтерес для дослідників представляли середні широти північної півкулі, де можуть в поєднанні присутні два головні чинники, необхідних для розгортання постійної бази - достатня кількість сонячного світла і значні ресурси водяного льоду.

"Марс - крижана планета, і це хороша новина. Завдання полягає в тому, щоб знайти лід на широті, що підходить для місця висадки людини, - пояснює Морган. - Попередні дослідження показали, що лід, похований на глибині до трьох метрів від поверхні, повинен бути стабільним на широтах вище 50 градусів в кожній півкулі, але ці регіони більш холодні і схильні до довгим сезонах тривалої ночі. у більш низьких широтах тепліше, тут прийнятна тривалість ночі і багато сонячної радіації для вироблення електроенергії".

Складена вченими карта щільності льоду показує, що в північній півкулі є області, де зона сучасної стабільності льоду в середніх широтах досить широка. Виявлений лід залягає на глибині від декількох сантиметрів до приблизно одного кілометра.

Автори використовували дані п'яти незалежних методів дистанційного зондування: нейтронної спектроскопії, термічного аналізу, радіолокаційного аналізу поверхні, радіолокаційного аналізу діелектричних властивостей подповерхностного складу і геоморфологічного картування перигляціальних структур. Правильність своєї методології автори звіряли з місцями свіжих крижаних оголень, недавно виявлених космічним кораблем Mars Reconnaissance Orbiter.

"При аналізі кожного з цих п'яти наборів даних ми намагалися виділити властивості геологічного середовища, які надають непрямі дані про наявність чи відсутність льоду, - зазначає Морган. - Наприклад, ми використовуємо набори теплових даних для пошуку регіонів з високою підповерхневої тепловою інерцією, сумісної з льодом , в той час як радіолокаційний аналіз поверхні застосовувався для відстеження наявності ледоподобних матеріалів з низькою щільністю".

Дослідники відзначають, що проект SWIM не ставить собі за мету вибір конкретної ділянки для розгортання бази на Марсі, а тільки намічає найбільш підходящі для цього області.

Новини

Популярні теми форуму

analytics