Close button

У Новій Зеландії депутата-маорі вигнали з парламенту через відсутність краватки

У Новій Зеландії депутата-маорі вигнали з парламенту через відсутність краватки

У Новій Зеландії депутата парламенту Равірі Вайтіті, який представляє партію корінного народу маорі, вигнали з залу засідання через відсутність краватки, повідомляє RTVI.

Рішення вигнати Вайтіті із залу засідань було після запеклої суперечки зі спікером палати представників Тревором Маллардом з приводу дрес-коду. Йдучи, парламентарій заявив: "Справа не в краватках, справа в культурній ідентичності".

Депутат прийшов на засідання парламенту з традиційним намистом маорі замість краватки. Коли він спробував поставити запитання, спікер відповів йому, що питання можуть задати тільки парламентарії з краваткою. Після декількох спроб Вайтіті висловитися його попросили покинути засідання.

Представник народу маорі Равірі Вайтіті наполегливо відстоює своє право на носіння елементів національного костюма з початку своєї роботи в парламенті. Наприклад, він називав краватку "колоніальною петлею".

Під час першої ж своєї промові в парламенті він розповів про одного зі своїх предків, якого несправедливо звинуватили у злочині та стратили в XIX столітті. За словами Вайтіті, останніми словами чоловіка було "зніміть петлю з моєї шиї, щоб я міг заспівати пісню".

Прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн сказала, що не заперечує проти того, щоб люди відмовлялися від краваток. Однак, за її словами, зараз є важливіші речі, на які слід звернути увагу.

"Я не думаю, що новозеландців хвилюють краватки", - додала Ардерн.

Маорі - корінний народ Нової Зеландії й основне населення країни до прибуття європейців. Число маорі в Новій Зеландії, згідно з переписом 2013 року, становить близько 600 тисяч осіб - приблизно 15% населення країни.

Новини

Популярні теми форуму

analytics