Close button

Китайський апарат "Тяньвень-1" зробив нову фотографію Марса

Китайський апарат "Тяньвень-1" зробив нову фотографію Марса

Прямо зараз в сторону Марса рухається китайська станція «Тяньвень-1», яка була запущена в липні 2020 року за допомогою ракети-носія «Чанчжен-5». Вона складається з двох важливих частин: супутника для вивчення планети з великої висоти і посадкового модуля, всередині якого знаходиться марсохід, повідомляє Hi-News.

Офіційно станція поки не приступила до дослідження Марса, але результати роботи вже є. Нещодавно китайські вчені отримали від неї чорно-білий знімок Червоної планети, на якому добре видно, що цікавлять вчених рівнини, кратери та інші знакові місця. Фотографія була зроблена з відстані приблизно 2,2 мільйона кілометрів, але на момент написання статті станція знаходиться набагато ближче до планети.

Ацидалійська рівнина на Марсі

Про перші результати китайської місії «Тяньвень-1» було розказано в науковому виданні Science Alert. На чорно-білому знімку видно відразу кілька цікавих регіону. По-перше, це так звана ацидалійська рівнина (Acidalia Planitia) - площина на території Марса довжиною близько 3 тисяч кілометрів. Ця зона одержала свою назву на честь Ацідалійской джерела з давньогрецьких міфів, в якому купалася богиня любові Афродіта. Вважається, що колись давно рівнина була покрита водою. Також на ній є сліди вулканічної активності. Саме на цій рівній місцевості розташовано знамените «обличчя» - освіту, яке конспірології називають слідом позаземних цивілізацій.

r71hfo86ip_big.jpg

Ацидалійська рівнина. Фото від Європейського космічного агентства

Плато Меридіану на Марсі

По-друге, на фотографії добре видно плато Меридіана (Meridiani Planum). Це теж досить велика рівнина, яка знаходиться на південь від екватора Марса. Вчені вважають, що на цьому плато є багато кристалічного гематиту. Так називається один з мінералів заліза, який в стародавні часи використовувався в якості червоного барвника. Наприклад, за допомогою такої фарби були намальовані деякі наскальні картини печерних людей. На Землі гематит часто утворюється в гарячих джерелах і стоячих водоймах. Тому у вчених є вагомі причини припускати, що мільйони років тому на Марсі була вода.

4xy1t9v8bj_big.jpg

Плато Меридіану очима апарату Opportunity

Кратер Скіапареллі на Марсі

По-третє, станція «Тяньвень-1» відобразила ударний кратер Скіапареллі (Schiaparelli). Його розміри становлять приблизно 400 × 460 кілометрів. Поглиблення було залишено після удару з досить великим космічним об'єктом. Вчені вважають, що цей кратер зберігся набагато краще, ніж інші марсіанські поглиблення. Однак, він все одно сильно зруйнований, а також заповнений лавою і осадовими породами. Кратер Скіапареллі фігурував у фільмі «марсіанин» в якості посадкового майданчика місії «Арес-4».

6zn5w8c1nk_big.jpg

Кратер Скіапареллі, зібраний зі знімків апарату «Вікінг-1»

Долини Маринер на Марсі

По-четверте, на фотографії можна побачити долини Маринер (Valles Marineris). Так називається величезна мережа каньйонів, яка була виявлена в 1970-і роки апаратом «Маринер-9». Долини Маринер простягаються на 4500 кілометрів і займають чверть кола планети. Швидше за все, він схожий на розташований в штаті Арізона Великий каньйон, але в 10 разів довше. Вважається, що ці каньйони утворилися на ранніх етапах формування Марса, в процесі його охолодження. Ширина каньйонів могла збільшитися під впливом води.

zu5dac_0lf_big.jpg

Долини Маринер в поданні художника

Навіщо потрібна місія «Тяньвень-1»?

Станція «Тяньвень-1» вийшла на орбіту Марса сьогодні, 10 лютого і почала досліджувати район, в який буде опущена посадкова платформа. Тільки марсохід не буде опущена, на поверхню не раніше травня 2021 року. В рамках місії вчені хочуть дізнатися більше про навколишнє середовище Марса. Також є надія, що їм вдасться знайти сліди нинішньої або існувала життя. А взагалі, якщо під час місії не виникне серйозних проблем, Китай доведе, що вміє створювати апарати для вивчення Марса. До сих пір здійснити м'яку посадку на Червоній планеті вдавалося тільки СРСР і США.

_tsdme3hhs_big.jpg

Дослідницькі апарати «Тяньвень-1»

Новини

Популярні теми форуму

analytics