Close button

Чи безпечний прийом антибіотиків-макролідів під час вагітності

Чи безпечний прийом антибіотиків-макролідів під час вагітності

Згідно з результатами двох нових досліджень, застосування антибіотиків-макролідів і опіоїдних анальгетиків - знеболюючих - під час вагітності не підвищує ризик розвитку вроджених вад у дітей, повідомляє U.S.News.

Дослідження опубліковані в науковому журналі BMJ.

Антібіотікі- макроліди є одними з найбільш часто призначаються антибіотиків після пеніцилінів, в тому числі і під час вагітності.

У першому дослідженні вчені проаналізували дані про більш 1,2 мільйонів вагітностей в Данії в період з 1997 по 2016 рік. Дослідники не виявили зв'язку між прийомом антибіотиків-макролідів на ранніх термінах вагітності і ризиком розвитку серйозних вроджених вад у дітей. Застосування азитроміцину, еритроміцину та кларитроміцину, так само як і пеніцилінів, статистично достовірно не підвищував ризик розвитку вроджених вад, включаючи вади серцево-судинної системи.

У ході другого дослідження вчені вивчили дані про 82 000 вагітних жінок, які брали опіоїдні анальгетики протягом першого триместру вагітності.

Після обліку інших потенційних факторів ризику дослідження не виявило клінічно значущого збільшення ризику серйозних вроджених дефектів загалом або ризику вад серця, клишоногість або дефектів нервової трубки при прийомі опіоїдних анальгетиків.

Новини

Популярні теми форуму

analytics