Close button

У російській опозиції знову розгорілися внутрішні конфлікти

У російській опозиції знову розгорілися внутрішні конфлікти

Стаття видного ліберала Григорія Явлінського з критикою на адресу Навального породила бурхливі суперечки, повідомляє Голос Америки.

Відомий російський ліберальний політик Григорій Явлінський спровокував внутрішні чвари в рядах опозиції, виступивши з різкою критикою на адресу Олексія Навального.

«Підтримувати чи не підтримувати Навального як політика, кожен вирішує сам,- написав Явлінський в своїй статті. - Але треба розуміти: демократична Росія, повага до людини, свобода, життя без страху і без репресій несумісні з політикою Навального».

Явлінський, двічі балотувався в президенти, в 1996 році проти Бориса Єльцина і в 2000 році проти Володимира Путіна, в минулому не раз критикував Навального, а на цьому тижні знову назвав опозиціонера ксенофобом і авторитарним націоналістом.

Явлінський опублікував свої коментарі на тлі недавніх протестів із закликами звільнити Навального з в'язниці, які, судячи з усього, не знаходять відгуку у більшості росіян.

Опитування, проведене незалежним «Левада-Центром» з 29 січня по 2 лютого, свідчить про те, що широкі верстви громадськості мало зацікавлені в заворушеннях. Як показало опитування, лише 15 відсотків росіян готові брати участь в майбутніх акціях протесту на підтримку Навального. Це на чотири відсотки менше, ніж в листопаді 2020 року. Крім того, лише 22 відсотки респондентів позитивно оцінили недавні протестні акції.

Боротьба всередині російської опозиції - звичайне явище. Серед опонентів президента Володимира Путіна є представники найрізноманітніших напрямків політичного спектра, від ультраправих націоналістів до комуністів старої школи, а в центрі - різношерсті ліберальні групи.

Союзники Навального закликали партію «Яблуко» виключити Явлінського, а на опозиційних форумах в соцмережах розгорнулися запеклі суперечки, що підвищують ймовірність того, що опозиційні групи знову будуть рухатися в різних напрямках напередодні вересневих парламентських виборів. Навальний сам складався в «Яблуко», але в 2007 році його виключили через «націоналістичних» поглядів, які інші члени партії визнали неприйнятними.

Навальний відкидає звинувачення в ксенофобії та каже, що його виключили з «Яблука», тому що він не приховував прагнення зайняти місце Явлінського. Деякі представники опозиції кажуть, що Явлінському не слід критикувати людину, яка зараз перебуває у в'язниці в статусі політичного в'язня і нездатний висловитися на свій захист.

Минулого тижня колишній нафтовий магнат і затятий критик Путіна Михайло Ходорковський заявив, що не згоден з Навальним з деяких питань, але, коли людина стає політв'язнем, її треба підтримати.

Новини

Популярні теми форуму

analytics