Close button

Українців за комуналку можуть оштрафувати на 100 тис. грн

Українців за комуналку можуть оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні злодійство комуналки за різними оцінками сягає 5% загального використання. Мова йде про сотні мільйонів гривень щомісяця, повідомляє Oбозреватель.

На лічильники встановлюють спеціальні магніти, які уповільнюють їх роботу або ж відразу купують "особливі" прилади обліку.

Якщо ж порушення виявлять комунальники, розмір штрафу може досягти 100 тис. грн. Наприклад, згідно з реєстром судових рішень, в кінці минулого року житель Чернігова через суд скасував свій борг в розмірі 58 тис. грн.

Яке рішення прийняв суд

Згідно з матеріалами справи, перевіряючим здалося, що, незважаючи на цілі пломби, показання занижували - мовляв, на лічильник встановили магніт. Тоді лічильник зняли і відправили на експертизу. Там зробили висновок: винен, і нарахували борг в розмірі майже 60 тис. грн.

Але в суді такі "покарання" найчастіше "валяться": якщо пломба ціла і немає технічного втручання в механізми приладу обліку, довести вину складно. Деякі лічильники продають вже з вбудованими магнітами. Якщо такий прилад обліку потрапить в руки комунальників, відкрутитися від штрафу не вдасться.

Продавці "особливих" лічильників навіть не ховаються. Як розповіла член Національної комісії з питань енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) Ольга Бабій, їх "в комплекті з магнітом" продають навіть на ринках.

Крім того, працюють цілі сайти, які не тільки пропонують заборонену послугу, а й відкрито рекламуються через Google.

Новини

Популярні теми форуму

analytics