Close button

Шотландія готується провести другий референдум про відокремлення від Великобританії

Шотландія готується провести другий референдум про відокремлення від Великобританії

У найближчі тижні уряд Шотландії визначить конкретні терміни, в які пройде другий за сім років референдум про незалежність країни від Великобританії, а також сформулює точні питання, повідомляє Страна.ua.

Про це пише The National.

18 вересня 2014 року відбувся референдум про незалежність Шотландії.

Тоді 55% шотландців проголосували за те, щоб Шотландія залишилася в складі Великобританії.

Але в 2016 році більшість учасників загальнобританського референдуму по Brexit висловилися за те, щоб покинути ЄС, а шотландці проголосували проти.

Після цього правляча Шотландська національна партія (ШНП, яка виступала за незалежність і перемогла на виборах за пару місяців до референдуму по Brexit) поставила за мету провести нове голосування, оскільки ситуація змінилася.

У травні в Шотландії повинні пройти парламентські вибори, на даний момент ШНП займає 64 з 129 місць в парламенті, тобто не вистачає всього одного голосу до більшості. За даними опитування, яке провели в лютому цього року, за підсумками нових виборів до парламенту може потрапити 71 депутат від цієї партії. Тобто ШНП отримає більшість голосів і зможе прийняти законопроект про референдум.

Перша міністр Шотландії Нікола Стерджен раніше заявила, що рішення про вихід Великобританії з Євросоюзу суперечить бажанню шотландців, тому Шотландія повинна здобути незалежність.

Нагадаємо, в травні 2019 року уряд Шотландії опублікувало законодавство про проведення другого референдуму про незалежність до 2021 року. Восени минулого року Нікола Стерджен заявила, що повторний референдум пройде в 2021 році.

Також повідомлялося, що Шотландія зможе провести референдум навіть при відсутності згоди британського прем'єра Бориса Джонсона.

Новини

Популярні теми форуму

analytics