Close button

Як в Україні рахують хворих і видужалих пацієнтів від COVID-19

Як в Україні рахують хворих і видужалих пацієнтів від COVID-19

У Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я пояснили, як рахують хворих і видужалих пацієнтів від коронавірусу, повідомляє РБК-Украина.

Лабораторні центри МОЗ і ЦОЗ отримують дані про випадки COVID-19 від медиків і лабораторій, які проводять тестування.

Облік випадків захворювань COVID-19 здійснюється відповідно до указу МОЗ України (від 28.03.2020 №722), відзначили в ЦГЗ.

"Згідно з цим документом, медичний працівник, який виявив людину, що відповідає визначенню випадку COVID-19, реєструє випадок і в строк до 12 годин інформує лабораторний центр МОЗ України з адміністративно-територіальної приналежності. Лабораторні центри МОЗ є в кожному регіоні, це державні установи",- сказали в прес-службі.

Крім того, лікар, який надає медичну допомогу, повинен інформувати лабораторний центр МОЗ про результат лікування (одужання або смерті) і / або припинення самоізоляції пацієнта не пізніше ніж через три дні з дня, коли у нього буде ця інформація.

Якщо людина самостійно звернулася до якоїсь із лабораторій, здійснює тестування, здав ПЛР-тест і отримав позитивний результат - такі дані також передаються в лабораторний центру МОЗ, відзначили в ЦГЗ.

Там уточнили, що подальший стан такого пацієнта, якщо він сам не звернеться до сімейного лікаря, буде з'ясовувати лікар-епідеміолог з лабораторного центру МОЗ. Через 2-3 тижні він проводить розслідування: дзвонить і розпитує людини, яка отримала позитивний результат тесту, про його стан.

"Якщо в лабораторному центрі за результатами цього розслідування встановили, що людина одужала, його виключають з статистики активних хворих і вносять в число тих, хто одужав. Так визначається наступ одужання, якщо людина не звертається до лікаря, а вирішила перехворіти сам, вдома",- пояснили в прес-службі ЦГЗ.

При цьому, якщо людина самостійно здала швидкий тест і про нього не було відправлено термінового повідомлення сімейним лікарем, то така людина і результат його тесту не фіксується в офіційній статистиці по COVID-19, уточнили в відомстві.

Нагадаємо, в Україні за минулу добу виявили 3143 нові випадки COVID-19. Одужали при цьому за вчора 6189 чоловік.

Новини

Популярні теми форуму

analytics