Close button

Дощ на замовлення: в Китаї навчилися змінювати погоду

Дощ на замовлення: в Китаї навчилися змінювати погоду

Влада Китаю планує до 2025 року розширити програму штучних опадів (дощу та снігу) на 5,5 млн квадратних кілометрів, що складає майже 60% території країни, повідомляє Корреспондент.

Сонце і дощ за розкладом. Фантастика? Як би не так. У Китаї - це вже цілком собі реальність. До 2025 року влада країни планує розширити програму штучних погодних опадів (дощу та снігу) на 5,5 млн квадратних кілометрів, що складає майже 60% території Китаю.

Однак, від таких планів в захваті далеко не всі.

Маніпуляція погодою

Китай використовує так званий метод засіву хмар, який широко відомий і в інших країнах. Він складається в розпиленні над хмарами різних субстанцій (наприклад, йодистого срібла), щоб домогтися випадання опадів і таким чином керувати погодою.

"Багато країн використовують цю технологію. Китай використовує її вже давно, Індія теж застосовувала її", - відзначає експерт з питань клімату Дханасрі Джайярам.

При цьому вчений зазначає, що ніде ця програма не використовується в таких обсягах, як це планується робити в Китаї. У Китаї маніпулювання погодою за допомогою засіву хмар стало "виробничим питанням".

"Це не якісь випробування або щось абстрактно наукове. Це в основному робиться на муніципальному рівні, в містах і селищах", - говорить експерт.

Технологія застосовується, коли Пекін проводить великі заходи, проте в цих випадках (наприклад, під час щорічної парламентської сесії) для зниження рівня забруднення також закриваються міські фабрики.

50 тисяч китайських міст і селищ вже застосовують засів хмар на регулярній основі, щоб уникнути проблем на фермерських полях.

Держпрограма

У Китаї кажуть, що програма маніпулювання погодою повинна допомогти у відновленні після природних катастроф, поліпшити сільськогосподарське виробництво, допомогти в боротьбі з лісовими і степовими пожежами, а також дозволити контролювати аномально високі температури або посуху. При цьому деталі програми влада поки не повідомляє.

"Одне з побоювань полягає в тому, чи вплине ця технологія на літні мусонні дощі в Індії, які відіграють важливу роль в екології всього регіону. Однак на цей рахунок не так багато досліджень", - говорить Дханасрі Джайярам.

Експерт вважає, що оголошення про китайську програму могло б пройти непоміченим в Індії, якби умови взаємовідносин з Китаєм переживали кращі часи. Однак зараз вони досить напружені, і деколи справа доходить до збройних зіткнень на кордоні, що підсилює антикитайські настрої в Індії.

Вчені з Національного університету Тайваню відзначали в своєму дослідженні в 2017 році, що брак координації в маніпулюванні погодою може привести до звинувачень в "викраденні дощу" з боку сусідніх країн.

Валерій Литонінський

Новини

Популярні теми форуму

analytics