Close button

Як захистити дитину від груп смерті: поради психолога

Як захистити дитину від груп смерті: поради психолога

Хвиля дитячих суїцидів не залишає нам, дорослим, вибору - діяти треба негайно. Дитячий психолог, фахівець з раннього розвитку особистості в умовах сучасності Ілона Штейн і педагог з інформаційної безпеки Віта Сосюра дали чіткі інструкції, які заходи вжити батькам, щоб врятувати життя своїх дітей, повідомляє Вести.

І навіть якщо хтось із вас впевнений - в моїй родині нічого подібного не станеться, поради експертів прочитайте до кінця. Близькі загиблих і врятованих дітей теж думали, що прекрасно знають їхні потреби ...

Не робіть рекламу

Намагаючись захистити свою дитину, батьки самі впадають в паніку. Цей стан дуже небезпечний, оскільки в цей момент доросла людина не контролює ні свої емоції, ні методи, якими вона намагається донести інформацію. В результаті, вивалює на дитину все те, що знає про страшну тенденції, переказуючи дані, які дитині зовсім не треба знати.

Виходить ефект "Я знаю, я тобі розповів, але далі тобі цим цікавитися не можна". Відповідно, як тільки батько вийде з кімнати, підліток почне самостійно копатися в темі, яка у всіх на слуху, але для нього табу, адже в такі групи заходити, на думку "предків", небезпечно.

Перше, і найголовніше правило в такій ситуації - розмовляючи з дітьми про те, що відбувається, не акцентуйте увагу на конкретних даних. Заборонено озвучувати таку інформацію: назви "груп смерті", нюанси самогубств, способи, за допомогою яких діти наклали на себе руки, назви медикаментів та ін. Такі деталі разом з обізнаністю викличуть у дітей природний для них пізнавальний інтерес (підтвердження тому - випадок з уманськими школярками , які, наслідуючи приклад дівчаток з Боярки, наковталися тих же самих таблеток, тільки в меншій кількості).

І виходить, що, розповідаючи своїм дітям про "смертоносні" спільноти, замість того щоб захистити від них своїх дітей, батьки, не усвідомлюючи цього, навпаки, піарять їх. І навіть та дитина, яка не збиралася в інтернеті до них заходити, почне їх цілеспрямовані пошуки. Це може бути через цікавість, бажання потролліти або щоб бути в тренді. А зайшовши в таку групу, вона зануриться в небажаний контент - і виявиться в небезпечному середовищі.

Увійдіть в курс справи

Бути в курсі життя дитини - це найголовніше правило довірчих відносин в сім'ї. Але це не про контроль. Підлітки не терплять вторгнення в своє особисте життя, тому всі спроби отримати паролі, нишком підглянути, чим він там займається, і заборони гаджетів, викличуть точно протилежний ефект.

А ось якщо ви опинитеся з дитиною в одному інформаційному полі, зареєструйтесь в Instagram, TikTok, Telegram і "зафрендити" з ним, то зможете частково контролювати контент вашої дитини. Розуміти, коли він знаходиться в Мережі, бачити, яку інформацію поширює, хто у нього в друзях і наскільки адекватні ці акаунти. І тоді батько отримує можливість запитати між справою, хто виставив ту чи іншу посаду, звідки син або дочка знає цього користувача, які у них спільні інтереси тощо.

Ну а щоб дитина не сприйняв вашу активність в соцмережах як стеження, попросіть його навчити вас користуватися цими додатками, налаштувати ваші інтереси, підписатися на популярні акаунти. Діти люблять відчувати свою перевагу в чомусь, і вони із задоволенням поділяться з вами своїми навичками, а ви отримаєте доступ до віртуального життя вашої дитини.

Грайте на неприйнятті маніпуляцій

Найбільше в житті підлітки не терплять маніпуляцій. Як тільки вони відчувають, що ними керують або їх використовують, відразу "зливаються". Використовуйте цю особливість віку проти "груп смерті". Розповідайте, як за допомогою таких, як він, куратори піднімають рейтинг груп, як, видаючи завдання, вони відчувають задоволення, що хтось виконує їх волю.

Навчіть дитину задавати питання: "А чому я це повинен зробити?". Згадайте головну особливість "групи смерті" - як тільки дитина починає критично мислити, а не сліпо слідувати інструкціям, його блокують.

Навчати навику не боятися ставити питання потрібно починаючи з сім'ї. У кожної дитини повинна бути можливість запитати у мами чи тата: "Чому? Навіщо мені це робити?" або "Для чого це потрібно?". І тут важливо не відмахуватися або відповідати: "Це дорослі справи" або "Підростеш - зрозумієш", а взяти за правило пояснити причини своїх дій в тій чи іншій ситуації. Звичайно, вибудувати такі відносини за один день не вийде, але почати це робити потрібно вже сьогодні.

Право задавати питання і отримувати на них відповіді дає підлітку відчуття власної значущості і почуття, що він здатний сам робити вибір у своєму житті, а не беззаперечно слідувати вказівкам батьків або інших значущих для нього людей.

Хорошим тренуванням для розвитку критичного мислення та прагнення ставити запитання будуть логічні ігри. Запасіться на вечора майбутніх вихідних настільними іграми з серії "Що? Де? Коли?" або "Хто я?". Подивіться з дитиною передачі по розвінчанню міфів, поставте під сумнів сюжети проєктів про надприродні явища, можливості екстрасенсів тощо. Задавайте тон сумніви в обговоренні, а дитина нехай продовжує його, пропонуючи свої аргументи.

Викличте огиду

Цей крок досить складно зробити в сім'ях, де тема сексу і статевих відносин - табу. Але це дієвий метод, щоб викликати у дитини відразу до психічно нездорових людей, які намагаються керувати ним через екран гаджета. Розкажіть дітям про віртуальних маніяків і про те, яке сексуальне задоволення вони отримують від того, що хтось заподіює собі емоційну і фізичну біль. Обмалюйте детальну картинку того, як куратор-маніяк мастурбує, дістаючи свій статевий орган в момент, коли ваша дитина страждає. Представивши цю картину, дитина відчує почуття огиди і відрази, і він відмовиться від подальшого спілкування і ідеї слідувати деструктивним вказівкам.

Дайте відчути себе потрібним

Головна причина, по якій підлітки реєструються в подібних групах, - там їм дають можливість відчути свою винятковість. Вони не такі, як усі, вони сильніше і сміливіше, адже можуть виконати завдання куратора, і їм "не слабо".

Використовуйте потреба дитини відчувати свою значимість і право висловлювати протест для налагодження довірчих відносин і створення приємних сімейних спогадів. Наприклад, підліток протестує проти традиційного обіду з борщем і котлетами і заявляє, що, якщо ви не дасте йому грошей на фастфуд, він краще залишиться голодним. Не треба сперечатися, запропонуйте йому самому знайти рецепт піци і спекти її спільно з вами. Або замість традиційного вечері нехай він продумає меню для вечора японської кухні. Так ви займете його емоційний і часовий ресурс і дасте зрозуміти, що його бажання і думка значимі для вас.

Відведіть від небезпеки

Забрати телефон, заблокувати доступ до інтернету, заборонивши входити в соцмережі, - у випадку з підлітками ці методи не діють. Тінейджери винахідливі і куди більш підковані в технічному плані, ніж їхні батьки. І якщо їм дійсно захочеться, вони зайдуть в Мережу - не через свій гаджет, так через девайс однокласника. І повірте, вони неодмінно це зроблять на зло вам, якщо ви забороните. Тільки крім того, що ви втратите хоч якийсь контроль, так ви ще отримаєте і емоційний розкол в сім'ї, адже підлітки не прощають вторгнення в свій особистий простір.

Але попереду вихідні, тому в ваших силах вивести дитину "із зони дії мережі". Придумайте сімейну поїздку в місце, де не ловиться інтернет. Нема такої можливості? Тоді придумайте заняття, коли у нього будуть зайняті руки і він не зможе користуватися гаджетом: сходіть в спа-центр, рушайте кататися на лижах, зводите дитини на конюшню. Фізичні навантаження в комплексі з сімейним дозвіллям дозволять підлітку відчути емоційну опору і свою потрібність, а значить депресивні думки відступлять.

Влаштуйте екстрим

Основний мотив участі в челленджі - бажання бути крутіше інших, довести всім, що ти не боягуз і можеш подолати свій страх. Такий собі ризик заради ризику. Але насправді підліткам подобається жити, а все, що вони роблять всупереч здоровому глузду, - тільки для того, щоб довести всім оточуючим, що вони живуть повним життям.

Таке бажання виділитися має підказати батькам, як діяти далі. Запропонуйте дитині "доросле" розвага, під час якого у неї вивільниться накопичиний адреналін. Хочеться ризикнути - запишіть її на сеанс ходіння по палаючим вугіллям або на політ в аеротрубі. Фотографуйте процес - нехай у нього будуть фото для соцмереж. Таким чином, увага з деструктивних груп у нього переключиться на відповіді передплатникам і гордість за самого себе.

Хорошим варіантом вихідного дня стане відвідування квест-кімнати. Але тільки "по-дорослому" без підказок. Нехай дитина включить всю свою логіку і виведе не тільки себе, але і вас з лабіринту "безвихідною" ситуації в життя.

Анастасія Плієва

Новини

Популярні теми форуму

analytics