Close button

Газпром звільнив Румунію від транзитних зобов'язань

Газпром звільнив Румунію від транзитних зобов'язань

ТОВ "Газпром експорт" і румунський газотранспортний оператор SNTGN Transgaz SA домовилися достроково розірвати контракт на транзит газу, який був укладений на термін до кінця 2023 року, повідомляє Интерфакс.

Про це повідомила румунська сторона.

Угода про розірвання контракту "забезпечує отримання решти сум, що підлягають виплаті за існуючим контрактом", підкреслює транзитний оператор.

Румунія була частиною західного газотранспортного коридору, по якому російський газ йшов на південь Європи (через Україну, Молдавію, Румунію, Болгарію, на захід Туреччини, Греції та інших країн регіону). З запуском "Турецького потоку" на початку січня 2020 року транзит газу через Румунію припинився. Виняток склав тиждень в червні, коли на "Турецькому потоці" "Газпром" проводив профілактику. З запуском "Турецького потоку" і Румунія почала отримувати російський газ по новому маршруту - з Болгарії.

Розірвання контракту створює основу для укладення з суміжними газотранспортними операторами угод про приєднання для точок прийому-здачі "Ісакча" і "Негру Вода / Кардам" на кордонах з Україною і Болгарією для бронювання учасниками ринку, відзначається в релізі.

Transgaz зазначає, що "інтенсивні переговори" проводилися за участю Енергетичного директорату Європейської комісії (DG-ENER).

Новини

Популярні теми форуму

analytics