Close button

Фальшиві 200 і 500 гривень: де можуть підсунути і як виявити

Фальшиві 200 і 500 гривень: де можуть підсунути і як виявити

Україною гуляють підроблені гроші. Найчастіше – номіналом 500 і 200 гривень. Банкноти настільки якісно зроблені, що навіть під ультрафіолетом їх не завжди можна розпізнати, повідомляє Сегодня.

Де можуть підсунути та як виявити фальшивку?

Соцмережі рясніють оголошеннями про фальшиві гроші – з водяним знаком, захисною стрічкою та удвічі дешевша за номінал. Обіцяють якісну підробку: мовляв, і у супермаркеті не розпізнають, і термінали приймуть.

Якщо наважитесь на замовлення – отримаєте звичайнісінькі сувеніри, які жоден термінал не пропустить. Минулого місяця кіберполіція викрила подружжя, яке друкувало фальшивки. І самі користувались, і в інтернеті торгували.

Старший інспектор департаменту кіберполіції Анна Селезньова розповідає, що замовниками були підприємці малого бізнесу – маленьких крамничок. Це ті магазини, де найчастіше розраховуються лише готівкою.

Однак старший фахівець відділу дослідження і захисту грошей Нацбанку Віталій Ковтонюк запевняє: щоб розпізнати, фальшивка чи ні – достатньо знати три правила, банальні, але дієві.

По-перше, на дотик справжня банкнота цупка. З лиця гладка, зі зворотного боку шершава.

По-друге, треба глянути на купюру проти світла. У справжньої є графічний елемент знака гривні, а у підробки він відсутній.

По-третє, відбувається оптична зміна елемента. Справжній – бузковий, при зміні кута зору він зелений. А у підробки цього ефекту нема.

Засумнівалися у справжності купюри – попросіть касира її замінити іншою.

Якщо знайшли таку банкноту у себе в гаманці – йдіть до банку. Там її віддадуть на дослідження. Воно безкоштовне. Якщо банкнота справжня – вам її повернуть. Якщо фальшивка – вартості не відшкодують. Зате ви з себе знімете відповідальність, бо за виготовлення та поширення несправжніх грошей – реальний строк: від 5 до 10 років в’язниці з конфіскацією майна.

Новини

Популярні теми форуму

analytics