Close button

Людство наближається до малого льодовикового періоду

Людство наближається до малого льодовикового періоду

Океанолог, академік РАН і науковий керівник Південного наукового центру РАН заявив, що замість глобального потепління людство чекає малий льодовиковий період, повідомляє Популярная механика.

Замість потепління на Землі гряде похолодання, вважає учений.

Океанолог, академік РАН і науковий керівник Південного наукового центру РАН Геннадій Матішов розповів, що замість глобального потепління людство чекає малий льодовиковий період. Вчений заявив, що якби прихильники теорії про глобальне потепління були праві, то лід в Арктиці вже давно б розтанув.

«Чотири роки тому я був на Північному полюсі. Стоїш там, в кінці серпня, навколо тороси, сніг, білі ведмеді, і думаєш - зібрати б тут хоч на день прихильників глобального потепління », - зізнався Матішов. За його словами, теплий період в Арктиці підійшов до кінця, а клімат повернувся в сторону холодного циклу. Незвично тепла зима минулого року в Центральній Росії не повинна збивати з пантелику, впевнений Матішов.

Вчений зазначив, що в цей же період морози накрили Північну Америку, а на Близькому Сході були снігопади.

«За останні 15 років Таганрозька затока покривався льодом в середньому на 54 дні на рік. Для півдня це незвично багато і ближче до похолодання », - додав Матішов, зазначивши при цьому, що потрібно орієнтуватися на дані за сто років.

Він підкреслив, що клімат циклічний. Як приклад потепління, схожого з тим, яке спостерігалося в останні роки, вчений навів ситуацію в 1878 році, коли судно «Вега» пройшло весь Північний морський шлях за один сезон. Він нагадав і про челюскінців. «Вони теж змогли пройти Північний морський шлях. Це вже в Беринговому протоці вони потрапили в лід, їх понесло в бік Аляски, але Кольський затоку-то пройшли », - сказав професор.

Вчений закликав звернути увагу на Антарктиду. Він зазначив, що її крижаний щит містить 92% усіх льодів на суші.

«Якщо це холодну царство почне по-справжньому танути, тоді можна говорити про непередбаченому потепління. Рівень Світового океану підніметься метрів на шістдесят », - попередив Матішов вказавши, що клімат є циклічним, але в даний час йде вже похолодання, а не потепління.

Про це говорить розбалансування клімату на європейській частині Росії: холодні зими, посухи, пожежі, інтенсивні опади.

«Ми рухаємося до малого льодовикового періоду. Але настане він через тисячі років. Такі зміни не помітні для людського життя, тільки для епох », - підсумував океанолог, академік РАН і науковий керівник Південного наукового центру РАН.

Новини

Популярні теми форуму

analytics