Close button

Про секрети бальзамування повідав найдавніший папірус

Про секрети бальзамування повідав найдавніший папірус

Стародавні єгиптяни були майстерними знавцями муміфікації. Вченим з Копенгагенського університету вдалося дізнатися нові подробиці і секрети цього ритуалу, розшифрувавши медичний папірус 3500-річної давності. У ньому древні фахівці пояснювали, як правильно бинтувати обличчя померлого, повідомляє Популярная механика.

Таємниці Стародавнього Єгипту турбують і розбурхують уяву вчених і донині. Дивно, що багато секретів цього древнього світу все-таки змогли зберегтися до нашого часу

В рамках дослідження єгиптологи вивчили шестиметровий папірус Лувр-Карлсберг, половина якого належить Лувру, а половина знаходиться в колекції Карлсберга Копенгагенського університету. Рукопис є «пам'яткою» для початківців майстрів. Вона датується 1450 роком до нашої ери, що робить її найдавнішим текстом про бальзамування.

Основна частина папірусу, присвячена фітотерапії і шкірних захворювань. Тексти рукописи розповідають про властивості і релігійному значенні різних рослин. А, наприклад, набряки шкіри описані в цій праці як хвороба, яку насилає на людину Хонсу - бог Місяця.

Однак увагу єгиптологів найбільше привернув текст, що стосується процедури бальзамування особи померлого. У ньому прописані всі інгредієнти, необхідні для створення суміші, в якій потім вимочують клапті червоного льону.

Шматки тканини прикладають до обличчя померлого, щоб вийшов кокон з пахучого і антибактеріального матеріалу. Цей процес повторювався до 17 разів з інтервалом в чотири дні. У проміжках між цим процесом тіло покривали чистою тканиною і соломою, просоченої ароматичними речовинами, щоб відлякати комах і падальщиков.

Новини

Популярні теми форуму

analytics