Close button

Українці скуповують квартири в Польщі: причина

Українці скуповують квартири в Польщі: причина

Поки в Україні запускають програму іпотечного кредитування під 7%, наші співвітчизники активно купують житло за кордоном. У сусідній Польщі українські мігранти вже п'ять років утримують лідерство з придбання квадратних метрів, повідомляє Сегодня.

Коронакризовий 2020 рік не став винятком – серед усіх іноземців, які купували житло Польщі, 40% українців. Ми обійшли за цим показником німців, британців і скандинавів. Деякі навіть оформляють відразу по кілька іпотек.

Сім'я Радісюків через 1,5 року життя в Польщі купила дві квартири на сусідніх поверхах – загалом 150 кв. м. Іпотеку оформили на 30 років під небачені в Україні 4%. Щомісяця доводиться платити стільки ж, скільки за оренду житла. А щоб вистачило на перший внесок, продали житло в Україні.

Фахівці кажуть, що таких сімей у Польщі стає дедалі більше:

"Люди почали сприймати Польщу не як місце заробітку, звідки надсилають гроші в Україну, а як місце для життя. Де можна створювати сім'ї, переїжджати, заробляти, будувати кар'єру", – розповідає консультантка з нерухомості Євгенія Кубова.

Зараз Євгенія через соціальні мережі розповідає землякам, як купити нерухомість за кордоном. Запити на консультації посипалися після того, як Кубова розповіла, що разом із чоловіком виплачує дві іпотеки. В одній квартирі вони живуть, другу – здають в оренду. У результаті орендна плата повністю покриває витрати на обидві іпотеки, платити лишається тільки за комуналку.

Таке можливо, якщо врахувати всі нюанси. Іпотека в Польщі доступніша за нашу. Навіть попри те, що ціни на нерухомість щорічно ростуть. Якщо іноземець має посвідку на проживання і постійний заробіток, він може купити житло. Кредит дають на 30 років під 2-5%. Перший внесок – до 20%. Часто придбати квартиру і платити за неї частинами дешевше, ніж орендувати.

"Я плачу 130 євро в місяць за іпотеку. Якби я орендувала таку саму квартиру тут, це було б мінімум 2500 тис. злотих – 550 євро", – говорить Євгенія.

Якщо купувати житло за готівку, швидше за все доведеться пояснювати, звідки взялися гроші, і доводити, що вони зароблені чесним шляхом.

Українці зазвичай купують житло у великих містах Польщі і навіть починають селитися ближче один до одного. У Варшаві, наприклад, уже є спальні райони, які облюбували наші мігранти. Більшість українців купують у Польщі житло для себе – на відміну від німців, британців або скандинавів, які тільки вкладають у зарубіжну нерухомість. Але освоївшись у Польщі, українці теж починають потроху інвестувати і будувати.

Звичайно, така ситуація впливає на ціни. За п'ять років житло в Польщі подорожчало на 30%.

Але експерти не сумніваються, що українці й надалі будуть утримувати лідерство за кількістю куплених квадратів.

Квартирами все більше цікавляться не тільки висококваліфіковані фахівці, а й працівники. В аналітичному центрі працевлаштування GremiPersonal провели дослідження, яке показало, що 55% трудових мігрантів мають намір купити або вже купили житло в Польщі. А ще рік тому таке бажання висловлювали лише 35%.

Ксенія Капустинська

Новини

Популярні теми форуму

analytics