Close button

Гонконгський індекс чекає "найбільша в історії реформа"

Гонконгський індекс чекає "найбільша в історії реформа"

Hang Seng Indexes Co., що є провайдером гонконгського індексу Hang Seng, планує збільшити кількість його компонентів до 80 з поточних 52 до середини 2022 року, а потім - до 100, повідомляється в прес-релізі компанії, повідомляє Интерфакс.

Аналітики вважають, що це рішення дозволить індексу краще відображати представленість компаній з материкового Китаю і особливо великих технологічних груп, які в останні роки провели лістинг у Гонконгу, пише Financial Times.

"Це найбільша в історії реформа індексу Hang Seng, - зазначає глава досліджень Kingston Securities Дікі Вонг. - Можна очікувати, що (в індекс - ред.) буде включено більше китайських компаній, а все більше гонконгських компаній будуть виключатися".

Hang Seng Indexes також повідомила, що частка окремих компаній в індексі тепер не буде перевищувати 8% в порівнянні з 10%, дозволеними в даний момент. Це правило буде застосовуватися до всіх компонентів, включаючи Alibaba Group Holding Ltd. і JD.com Inc., які мають лістинг в Нью-Йорку. Поки щодо цих компаній діє 5%-ве обмеження, оскільки в Гонконзі вони провели вторинний лістинг.

У п'ятницю, 26 лютого, провайдер індексу повідомив про включення в Hang Seng трьох нових компаній з материкового Китаю, серед яких Alibaba Health Information Technology. В результаті з 15 березня індекс включатиме 55 компонентів.

Hang Seng Indexes зазначила, що понад 80% респондентів, опитаних в ході консультацій, підтримали розширення індикатора. Провайдер також заручився підтримкою скорочення максимально можливої ваги окремо взятої компанії до 8% і збереження деяких гонконгських компаній серед компонентів. Кількість гонконгських компаній в розрахунку індексу після реформи буде становити не менше 20.

Аналітики відзначають, що найбільше від перегляду індексу постраждають гонконгські фінансові групи і девелопери, які зберігали велику вагу в індикаторі, незважаючи на їх частку в капіталізації ринку.

Велика вага представників традиційних галузей економіки в Hang Seng привела до відставання індикатора від індексів інших фінансових центрів, включаючи Нью-Йорк, де технологічні компанії домінують в S&P 500, відзначає FT.

"Hang Seng відставав від інших великих індикаторів, які мають компоненти з більшою вартістю, - сказав глава досліджень China Renaissance Брюс Пан. - Можна очікувати, що (переглянутий - ред.) Hang Seng буде краще представляти ринок і більше залучати інвесторів".

Новини

Популярні теми форуму

analytics