Close button

Що робити водієві в разі безпричинної зупинки поліцією

Що робити водієві в разі безпричинної зупинки поліцією

До недавнього часу працівники поліції мали право зупиняти транспортні засоби, коли їм заманеться. Тепер право на зупинку врегульовано законом. Як діяти водієві в разі безпричинної зупинки, розповідає Дорожній адвокат, повідомляє Автомир.

У законі «Про національну поліції» (далі Закон) спеціально передбачена 35-я стаття, в якій виклали чіткий перелік підстав для зупинки автомобілів працівниками поліції. Основні причини - порушення правил дорожнього руху і очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність автомобіля. На жаль, не всі працівники поліції звикли до цієї норми закону і продовжують діяти за «старими» правилами.

Крім конкретних підстав зупинки в Законі прописано і чіткий алгоритм дій інспектора при зупинці автомобіля. Зокрема, частина 2 статті 18 Закону зобов'язує інспектора, звертаючись до водія, назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред'явити на його вимогу службове посвідчення. Після цього, згідно з частиною 2 статті 35 Закону, інспектор зобов'язаний проінформувати водія про конкретну причину зупинки з докладним описом заснування зупинки, визначеної в цій статті.

У той же час, частина 1 статті 18 Закону зобов'язує поліцейського дотримуватися законів і не порушувати права водія. Водій має право на отримання інформації - хто саме його зупинив і за що саме зупинив. Крім того, водій має право на безперешкодний рух за відсутності законних підстав для його зупинки.

Якщо інспектор відмовляється представитися, пред'явити службове посвідчення або не повідомляє конкретну причину зупинки з перерахованих у статті 35 Закону, він не має права вимагати від водія пред'явлення документів, розгляду справи тощо, а водій може запитати згоди інспектора на продовження руху. Якщо ж інспектор і далі наполягає на пред'явленні документів на право керування транспортним засобом, не виконавши при цьому свої обов'язки, водій має право невідкладно зателефонувати на 102 і повідомити про неправомірні дії співробітників поліції. Як правило, на цій стадії проблема врегульовується.

Звичайно, і водій іноді може зловживати своїми правами при наявності в його діях очевидного порушення ПДР, стверджуючи, що ніякого порушення не було і зупинка безпідставна. Для таких ситуацій існує подальша процедура розгляду справи, надання пояснень, доказів і так далі. У даній ситуації мова йде про зупинку автомобіля без законних підстав.

Після приїзду іншого екіпажу водій повинен чітко повідомити про неправомірні дії співробітників поліції і, по можливості, викласти їх в паперовому вигляді. Якщо зазначені факти підтвердяться, водієві повинні дозволити продовжити рух з подальшим застосуванням до працівників поліції, які вчинили необгрунтовану зупинку, заходів дисциплінарного впливу. Якщо ж інший екіпаж, очевидно неправомірно стає на захист колег, то водій, при наявності достатніх підстав, має право повідомити про ці факти керівництву поліції і в інші контролюючі органи, зокрема, прокуратуру, державне бюро розслідувань і підрозділи внутрішньої безпеки МВС. У разі підтвердження інформації, викладеної в повідомленні, вони також будуть притягнуті до відповідальності.

Новини

Популярні теми форуму

analytics