Close button

Поширення фальшивих грошей в Україні: як розпізнати підробку

Поширення фальшивих грошей в Україні: як розпізнати підробку

, повідомляє Обозреватель.

В Україні фіксують випадки поширення фальшивих грошей. Експерти повідомляють, що підроблені купюри можна розпізнати й самому, тому що якісні фальшивки трапляються рідко.

"Зазвичай якість підроблених банкнот значно гірша, ніж справжніх. Але іноді розпізнати фальшивку буває досить складно", – пояснює виконавча директорка Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Правила прості, розповідає Коробкова. Якщо їх дотримуватися, то ймовірність виявити у своєму гаманці несправжню банкноту буде вкрай низькою:

  • Варто з особливою увагою перевіряти купюру номіналом у 500 грн 2006 року випуску. Вони мають особливий попит у фальшивомонетників;
  • Не варто розраховуватися великими купюрами у громадському транспорті, кіосках, маленьких магазинах, у яких не встановили на касах спеціальні детектори;
  • Варто ознайомитися на сайті НБУ з описом захисних елементів і зовнішнім виглядом поширених банкнот;
  • Поступово переходити на безготівкові розрахунки. Це не тільки убезпечить від фальшивок, але й дозволить уникнути крадіжки і втрати коштів (якщо ви всі свої гроші зберігаєте в банку, також варто обережно поводитися з банківською карткою й дотримуватися всіх заходів безпеки).

Якісні підробки дійсно трапляються, але рідко. "Улюблена" купюра шахраїв – номіналом 500 грн. Хоча більшість несправжніх купюр низької якості, додає експерт.

Відзначимо, що найрідше підробляють купюри номіналом до 100 грн, оскільки це невигідно. Поліція час від часу "накриває" фальшивомонетників, які в домашніх умовах виготовляють валізи готівки.

Виробники підробок передають їх реалізаторам, а ті створюють акаунти в Telegram і розміщують інформацію на профільних форумах. Далі гроші надсилають "Новою поштою" або доставляють "скарбами". У такому разі товар передають "кладменам", які ховають їх на вулицях і відправляють клієнтові карту та опис місця.

Новини

Популярні теми форуму

analytics