Close button

Через COVID-19 в США дефіцит лабораторних мавп

Через COVID-19 в США дефіцит лабораторних мавп

У США зіткнулися з гострим дефіцитом мавп. Примати необхідні для тестування лікарських препаратів, в тому числі й вакцин проти COVID-19, проте пандемія призупинила експорт лабораторних тварин з Китаю, пише The New York Times, повідомляє Курс Украины.

"Ми втратили роботу, бо не могли забезпечити тварин у встановлені терміни", - говорить Марк Льюїс, виконавчий директор Bioqual.

Його фірма відповідала за надання лабораторних мавп фармацевтичним компаніям на зразок Moderna і Johnson & Johnson.

У Китаї ввели заборону на продаж диких тварин за кордон, що сильно вдарило по медичній системі США, оскільки 60% придатних для випробувань мавп - рожевих макак-резусів і яванських макак - приїжджали саме з Піднебесної.

Вчені кажуть, що труднощів додає саме ковід, адже зараженого примату вже не можна повернути в спільноту здорових родичів, тому його з великою ймовірністю присипляють. Біологічний матеріал від однієї мавпи, втім, може зберігатися і досліджуватися роками.

Зараз влада США обговорює створення стратегічного заповідника з вирощування приматів для формування джерела надзвичайного запасу, за аналогією з нафтою і зерном.

Вартість однієї мавпи оцінюється в 10 тис. доларів. Оскільки ДНК потрібних приматів і людини відповідає більш ніж на 90%, стратегічний запас тварин дуже важливий для світової медицини.

У мавп можна брати мазки з носа, сканувати їм легені, перевіряти реакції організму при вивченні хвороби Альцгеймера, СНІД-а і інших недуг, перш ніж приступати до випробувань на людях.

Новини

Популярні теми форуму

analytics