Close button

Перехід на електронні трудові книжки: що зміниться

Перехід на електронні трудові книжки: що зміниться

Президент Володимир Зеленський в четвер, 4 березня, підписав закон, що передбачає введення в Україні електронних трудових книжок і їх використання для підтвердження стажу роботи для укладення трудового договору, призначення пенсій тощо, повідомляє Обозреватель.

Йдеться про Закон № 1217-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі". Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

Документ також регулює питання про автоматичне призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду. Таким чином, українці зможуть оформити виплату без особистого звернення зі збереженням права відстрочки виходу на пенсію.

"Таким чином вдосконалюється і реформується система обліку трудової діяльності працівників, передбачується поступова відмова від паперових трудових книжок", - зауважили в ОП.

У країні встановлений п'ятирічний перехідний період (буде застосовуватися як паперова трудова книжка, так і електронна). За цей час до Державного реєстру повинні внести відомості з "традиційних" трудових.

Прес-служба Офісу президента вказала, що закон:

  • дозволить зменшити витрати роботодавців на ведення паперового документообігу;
  • спростить доступ до інформації про стаж для призначення виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, перш за все в разі тимчасової втрати працездатності;
  • спростить облік даних про освіту, кваліфікацію, для забезпечення узгодження пропозицій, які існують на ринку праці, і планування підготовки або перепідготовки фахівців з актуальних напрямів;
  • усуне можливі ризики і негативні наслідки втрати трудової, її пошкодження, фальсифікації, внесення недостовірних відомостей.

Новини

Популярні теми форуму

analytics