Close button

Спецконфіскація Одеського нафтопереробного заводу: суд оголосив вердикт

Спецконфіскація Одеського нафтопереробного заводу: суд оголосив вердикт

Кропивницький апеляційний суд скасував рішення про спецконфіскаціі Одеського нафтопереробного заводу, який раніше був визнаний інструментом злочинів бізнес-партнера побіжного екс-президента Віктора Януковича Сергія Курченко і переданий у власність держави, повідомляє Думская.

Про це повідомив Ігор Сильницький, представник адвокатської фірми Alterra, яка займається захистом інтересів Курченко

За його словами, рішення остаточне і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Інформацію про скасування спеціальної конфіскації прокоментував колишній генпрокурор України Юрій Луценко:

«Владi явно сподобалося продавати досягнення попередників, - зазначив він. - Для початку статтю 375 КК України (постановлення суддею завідомо неправосудного рішення) в минулому році визнали неконституційною. Тепер продажну суддівську шкуру і його замовників до відповідальності не притягнеш... Вчора скасували рішення на 5 млрд гривень про спецконфіскаціі Одеського НПЗ... Наступний крок - повернення організованому злочинному угрупованню Януковича спецконфіскаціі 1,5 млрд доларів? Не зівай, Хомко, на те й ярмарка…».

Нагадаємо, рішення про спецконфіскаціі ухвалив 19 червня 2017 року Суворовський районний суд Одеси, який виніс вирок другорядним фігурантам кримінальної виробництва про несплату податків в особливо великих розмірах. На той момент підприємство - точніше, два підприємства, ПАТ «Одеський НПЗ» і ТОВ «Енергія і газ України», - належали кіпрській компанії Empson Limited, яку пов'язують з групою ВЕТЕК бізнесмена Сергія Курченко.

Вирок Empson Limited оскаржило, і він не набув чинності: апеляція підтвердила рішення Суворовського райсуду, але Верховний суд повернув справу на новий розгляд у другу інстанцію. Спочатку його мав розглядати апеляційний суд Одеської області, але той відмовився, пославшись на брак суддів. Тоді справу відправили в Кропивницький.

Однак ще до цього, у вересні 2017 року, Кабмін передав майновий комплекс заводу в управління Фонду держмайна. Було створено державне підприємство «Одеський нафтопереробний завод» на чолі з колишнім головним інженером НПЗ Юрієм Столяровим.

У березні 2018 року конфісковане майно передали ДП. На жаль, через успішної судової контратаки Курченко його діяльність фактично заблокована.

Як випливає з матеріалів кримінального провадження №12016160000000042, відкритого 27 січня 2016 року, ще в 2011-му власник ВЕТЕК створив злочинну організацію для контрабандного ввезення в Україну нафтопродуктів. Він використовував кілька схем. Одна з них передбачала оформлення прихованого імпорту як власної продукції одеського заводу, який Курченко придбав в 2013 році.

Друга - ввезення нафтопродуктів під виглядом транзиту. Нерозмитнений товар залишався на території країни, в тому числі в сховищах ОНПЗ, а потім його «відправляли» (на папері) в Ренійський, Ізмаїльський і Херсонський порти, де нібито перевантажували на судна та баржі для відправки за кордон. Насправді ж, бензин і ДТ продавалися українським оптовикам - без сплати митних зборів, податків і зборів.

За оцінкою аналітиків Державної фіскальної служби, група Курченко завдала державі збитків в розмірі 1,7 млрд грн.

Спецконфіскація відбулася не відразу. Цьому передували три роки правової тяганини, яка виявилася на руку конкуренту власника ВЕТЕК Ігорю Коломойському. У 2014-2015 роках Одеською областю керував ставленик і партнер останнього Ігор Палиця. Тоді ж зупинений після втечі Курченко завод захопили бойовики підконтрольного Коломойському добробата «Дніпро-1», які забезпечили вивезення зберігалися на НПЗ 97 тисяч тонн нафтопродуктів (вони були арештовані) в ємності «Ексімнафтопродукту», що належить все тому ж олігархові. Подальша їх доля туманна.

Через якийсь час держпідприємство «Укртранснафтопродукт», підконтрольне бізнесменові Сергію Тищенко, заявило, що продало більшу частину цих нафтопродуктів компанії «Укройлпродукт» все того ж Тищенко. Причому продало за сущі копійки - після всіх операцій залишилося всього 102 млн грн, які були покладені на депозитні рахунки в «Фортуна-банку», що належить... матері Тищенко. Незабаром фінустанова лопнула, і гроші зникли.

Новини

Популярні теми форуму

analytics