Close button

Українці можуть переплачувати за неякісний газ

Українці можуть переплачувати за неякісний газ

В Україні не можна проконтролювати якість природного газу через те, що під час продажу ресурсу вимірюється його обсяг (у кубометрах), а не енергетична цінність, повідомляє UBR.

Таку думку висловив глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко, вказавши, що "будь-які реформи у сфері газопостачання не можуть бути реалізовані в Україні", поки продаж газу буде здійснюватися в кубометрах, а не в кілоджоулях.

"Весь світ продає газ саме в кілоджоулях. Річ у тім, що газ має теплотворність, яка буває різною і залежить від його походження і ступеня очищення. Точно так само, як і нафта (яка може мати високий вміст сірки або бути "легкою", з низьким вмістом сірки), газ може мати високий ступінь очищення, а може - низький. Його спочатку видобувають з піском, відходами ", - пояснює Попенко.

Таким чином, для здійснення тих чи тих побутових потреб (підігріву їжі, води, теплопостачання) може знадобитися більший обсяг погано очищеного газу, ніж якісного, з високим ступенем очищення.

Однак нині український споживач платить однаково за той і той енергопродукт.

Новини

Популярні теми форуму

analytics