Close button

Пенсії без трудових книжок: як буде враховуватися стаж

Пенсії без трудових книжок: як буде враховуватися стаж

В Україні через закон №3623, який підписав президент Володимир Зеленський, пенсії нараховуватимуть автоматично. Чи не доведеться звертатися до Пенсійного фонду, збирати довідки, доводити свій стаж і підтверджувати його. При цьому паперові трудові книжки вести з часом перестануть, стаж буде враховуватися автоматично, повідомляє Обозреватель.

Закон про пенсійне забезпечення дозволяє українцям виключати той час роботи, коли у них був низький заробіток. Пенсійний фонд спочатку повинен вважати так, як вигідніше майбутньому пенсіонерові. Але якщо раптом виникнуть проблеми, вже після призначення виплати можна буде звернутися до чиновників з проханням провести перерахунок.

"Буде як в Британії, Естонії та в інших країнах. Буде можливість без звернення, збору інформації, автоматично отримати пенсію. Але людина зможе вибрати: якщо автоматично пенсія буде спірною, то можна буде подати документи і перерахувати її", - розповів заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко.

Українці зможуть отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в інтернеті. Такий документ може знадобитися, якщо того вимагає роботодавець (наприклад, для конкурсу на посади у вас повинен бути стаж у відповідній сфері). Правда, для цього потрібно оформити електронний цифровий підпис. Також в Кабміні розглядають можливість використовувати технологію BankID. Тобто ідентифікувати себе можна буде і за допомогою банківської картки.

Як раніше пояснювали в Кабміні, роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.

  • Якщо у людини є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр - самостійно або за допомогою роботодавця. Тоді зберігати трудову книжку як носій інформації зовсім не буде потреби.
  • Якщо хтось все ж захоче "колекціонувати" інформацію про свiй стаж в трудових книжках, забороняти це держава не зможе.

Новини

Популярні теми форуму

analytics