Close button

Націоналізація Мотор Січ: наслідки для України

Націоналізація Мотор Січ: наслідки для України

Спокуса простого рішення

4 березня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що у Верховній Раді найближчим часом зареєструють законопроєкт про націоналізацію ПАТ "Мотор Січ", повідомляє Деловая столица.

"Ви знаєте, що наклали санкції проти китайських кампаній. Це питання обороноздатності ... Для того щоб врегулювати правовий статус цієї кампанії, - сказав він журналістам. - Це частина ситуації у відносинах з Китаєм, треба проводити переговори. Але, мені здається, нам треба реєструвати законопроєкт, тому що зараз повністю не визначено стан підприємства, там працюють кілька десятків тисяч чоловік. Вони звертаються до нас і просять визначити, який статус і яке майбутнє у цього підприємства. Це важливе підприємство, містоутворююче в Запоріжжі. Треба над цим працювати ".

Тут слід зазначити, що ще місяць тому, 5 лютого, націоналізувати "Мотор Січ" пропонував екс-глава Мінфіну, а потім і РНБО Олександр Данилюк. На його думку, в нинішніх обставинах націоналізація залишається чи не єдиним оптимальним рішенням. Він також пояснював, чому пошуку повноцінного західного інвестора повинна передувати саме націоналізація кампанії.

"Під час переговорів з Джоном Болтоном я зробив запит на залучення американського інвестора. Протягом двох тижнів інвестор був знайдений. Але за півтора року переговори з ним не просунулися - у владі не залишилося людей, які б розуміли, як проводити переговори такого рівня. Крім того, держава юридично не має відношення до "Мотор Січ". отже, потенційним інвесторам не було зрозуміло, кого влада представляє на цих переговорах ", - написав він у своєму блозі на НВ.
Нагадаємо, що 18 серпня минулого року Київський апеляційний суд розпочав розгляд справи про арешт акцій "Мотор Січ". 5 вересня китайські інвестори заявили, що мають намір почати міжнародний арбітраж проти України через те, що їх не допускають на підприємство. Україна звинувачували в фактичної експропріації "Мотор Січ" і нанесенні інвесторам збитків на $ 3,5 млрд.

2 лютого вже нинішнього року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) відкрила справу щодо ТОВ Dragon Capital, на рахунках якого в цінних паперах розміщені акції "Мотор Січ". 3 лютого МЗС отримало ноту від КНР через санкції проти інвесторів "Мотор Січ".

"Треба кінчати бардак!"

Історія отримала розвиток 4 березня на засіданні парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому був присутній і президент кампанії "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв, який суперечив сам собі. Спершу він виступив категорично проти націоналізації підприємства.

"Треба буде заплатити неустойку. І втрачену вигоду ... Все держава буде платити, бюджет. Яка націоналізація, ви що? Треба домовлятися з китайцями", - сказав він журналістам.
Після чого запропонував такий варіант: дозволити китайцям володіти 35% акцій підприємства, решта вони повинні продати українській державі.
"Я б наполягав на тому, щоб контрольний пакет залишити у держави - в особі" Укроборонпрому "або Мінекономрозвитку, але рвати відносини з китайськими товаришами не можна. Вони мені допомогли в критичний момент, зайнявши $ 100 млн. І я їх поверну", - сказав Богуслаєв .

Однак через пару годин він заявив зовсім інше: "Ніякого договору про інвестиції з боку китайських товаришів немає. Вони нас обдурили". За словами Богуслаєва, сам він підтримує прийняте рішення президента, і профспілка це підтримує - "треба кінчати бардак".

Також Богуслаєв розповів, що регулярно проводить телемости з китайською стороною і закликає їх не порушувати українське законодавство.
"Ні китайських інвесторів і китайської інвестпрограми. Обіцянки є: в договорі придбання акцій записано, що в 2018 р повинні $ 100 млн і $ 150 млн - всього $ 250 млн. Ні копійки!" , - заявив він, після чого уточнив, що з китайською стороною є договір позики, згідно з яким ПАТ "Мотор Січ" має в 2026 р повернути ті самі $ 100 млн.

Втім, якщо судити по коментарю прем'єр-міністра під час прес-конференції 4 березня, він все ж не горить бажанням націоналізувати "Мотор Січ" а скоріше схильний займатися стабілізацією роботи підприємства.

"Мотор Січ": передісторія конфлікту

Про те, як Китай намагається купити ПАТ "Мотор Січ", а Україна багато в чому під тиском США цьому чинить опір, ми писали багато разів. І не далі як в лютому нагадували довгу і заплутану історію конфлікту. Яка почалася ще в лютому 2015 року, коли "Мотор Січ" і кампанія Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment підписали меморандум про будівництво заводу з виробництва авіадвигунів в Чунціні. У квітні 2016 року "Мотор Січ" отримала від Beijing Skyrizon позику в розмірі $ 100 млн за все під 0,3%, і протягом того ж року багаторічний керівник і акціонер запорізького підприємства В'ячеслав Богуслаєв, як заявляли в СБУ, продав 56% акцій довіреною особам власника китайської Beijing Skyrizon.

Але у вересні 2017 р СБУ запідозрила, що це було зроблено незаконно, після чого Шевченківський райсуд Києва заарештував зазначені акції. Богуслаєв же в грудні 2019 р підтвердив, що продав акції підприємства китайським кампаніям, оскільки інакше йому б довелося через важке фінансове становище заводу закрити його, а персонал - звільнити.

Однак проти покупки "Мотор Січ" китайцями активно виступили США - їм дуже не хотілося, щоб українські технології з будівництва авіаційних двигунів посилили військову міць Китаю. В результаті Україна в особі АМКУ так і не дала остаточної дозволу на угоду. Не допомогло і те, що в серпні минулого року група DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського оголосила про домовленість з китайськими інвесторами, що представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited, про спільну діяльність з розвитку заводу "Мотор Cіч".

Націоналізація: за і проти

Зрозуміло, що в даному випадку мова йде не про конфіскацію підприємства, а скоріше про його примусовий викуп, з компенсацією збитків усім зацікавленим сторонам. Але для китайців володіння "Мотор Січ" - питання не грошей, а національного розвитку.

Ми запитали у наших експертів: наскільки реально державі націоналізувати "Мотор Січ" і не отримати при цьому безліч судових позовів?

"Це нереально. Ми вже бачили досвід націоналізації в Україні. У нас це було з" Криворіжсталлю ", хоча там трохи інша була причина і настрою. Особливість націоналізації" Мотор Січ "в тому, що вона жорстко вдарить по інвестклімату в Україні, - сказав директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін. - Що вийде, якщо винести за рамки технологічні питання, які грають ключову роль для Китаю. Уявіть, прийшов інвестор, наприклад американська компанія, і приватизував машинобудівний завод. Проходить якийсь час і держава каже: ми неправильно вчинили, ми націоналізуємо. Я думаю, Америка як країна буде захищати свого інвестора і Україні ніколи більше руку не подасть. Така ж історія з Китаєм. ми, починаючи процес блокування інвестиційної угоди, не враховуємо питання національної безпеки ".

На думку експерта, можна було по-іншому вибудувати взаємодію з китайцями, обмежити доступ або звернення технологій іншими законами. Але спроба забрати у приватника його власність створює прецедент, який в майбутньому зупинить будь-якого іншого інвестора, який захоче зайти в Україну через приватизацію.

"Це дуже великі ризики для України. Що стосується прийняття такого закону, я сумніваюся, що в парламенті вистачить голосів для його цього", - резюмував Анатолій Амелін.
Тим часом фінансовий аналітик Олексій Кущ вважає, що націоналізація "Мотор Січ" - справа цілком реальна і потрібне для України.
"Це відбувається в рамках озвученої раніше президентом ініціативи зі створення національної авіакомпанії. Вона буде базуватися на національному виробнику літаків (" Антонов "), і для цієї програми потрібна" Мотор Січ "як компанія, яка виробляє в тому числі авіаційні двигуни, - сказав експерт . - Плюс оборонне замовлення, вертольоти для військових і цивільних цілей. Словом, буде створюватися такий державний авіаційний кластер. Тому я думаю, це цілком реальний намір ".

При цьому експерт не вважає, що Україні так вже загрожують судові позови в разі націоналізації "Мотор Січ".

"Після того, як не дали купити акції китайським інвесторам, з позовами вже все зрозуміло: позови вже пішли. Тепер варіанти два: або завод помре, або буде націоналізований, - упевнений Олексій Кущ. - Але при націоналізації головне, щоб власник отримав належну компенсацію . Інша справа, що зараз незрозуміло, хто там власник ".

Буква закону

"Зараз в українському законодавстві не закріплено таке поняття, як" націоналізація ". Свого часу, особливо в 2014 р, до Верховної Ради було внесено кілька законопроєктів з цього приводу, але з тих чи інших причин жоден з них не був прийнятий. зараз знову буде внесений відповідний законопроєкт, але поки що говорити про нього немає сенсу, тому що для початку необхідно ознайомитися з його текстом, - сказав керуючий партнер АО "Чудовський і партнери" Ігор Чудовський. - А до моменту прийняття відповідного законодавства єдиним варіантом націоналізації залишається прийняття рішення РНБО про перехід підприємства в державну власність і входження держави в його капітал, тобто свого роду придбання контрольного пакету. За таким сценарієм був націоналізований Приватбанк ".
Те, що під політичні завдання в Україні можуть змінити законодавство, особливого подиву не викликає. Але і тут є труднощі.
"Стаття 41 Конституції України закріплює за фізичними і юридичними особами право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Щоб змінити ситуацію в Раду в липні 2020 го подали два законопроекти: №3790" Про порядок примусового відчуження об'єктів права приватної власності у власність держави (націоналізацію ) "і №3790-1" Про порядок вилучення об'єктів права приватної власності у власність держави і власність територіальної громади (націоналізацію) ", - сказав аналітик компанії" Центр біржових технологій "Максим Орищак. - Після розгляду законопроектів, узгодження і проходження всіх інстанцій їх прийняття дозволить проводити націоналізацію. Плюс націоналізації - наявність активів на балансі держави. Мінус - нездатність держави вести справи на належному рівні, щоб підприємства продовжували ефективно працювати ".

Низка скандалів і різного роду розглядів навколо ПАТ "Мотор Січ" тягнеться вже багато років. Цілком можливо, націоналізація підприємства - дійсно хороший варіант. Один великий скандал, разові витрати для бюджету - і далі гра за чіткими і зрозумілими правилами.

А можна залишити все як є. Тоді не буде великого скандалу і витрат - буде довгий перетягування каната між китайцями та американцями, з "Мотор Січ" в ролі каната. Поки підприємство не розориться остаточно.

Денис Лавнікевіч

Новини

Популярні теми форуму

analytics