Close button

Створена технологія бездротової передачі енергії

Створена технологія бездротової передачі енергії

Першу в світі функціональну систему бездротової передачі енергії на великі відстані розробили в Новій Зеландії. Уже зараз прототип здатний працювати в будь-яких погодних умовах, направляючи енергію між двома антенами, розділеними відстанню в кілька кілометрів. Польові випробування технології, що повторює експерименти Ніколи Тесли, почнуться восени, повідомляє Хайтек+.

Мрія про бездротової передачі енергії далеко не нова - ще Нікола Тесла колись довів, що можна запалювати лампочки з допомогу котушки, що знаходиться в парі кілометрів від них. Правда, при цьому він спалив динамо-машину на місцевій електростанції і занурив весь Колорадо-Спрінгс в темряву. Тесла мріяв побудувати всюди вишки, які забезпечували б усіх бездротової енергією. Але інвестор Джон П. Морган зарубав ідею на корню одним питанням: «А куди накажете поставити лічильник?»

Минуло 120 років і ось новозеландська компанія Emrod переконала другого за величиною постачальника енергії в країні концерн Powerco дати бездротовому електрики шанс. Powerco повірила в технологію передачі енергії і вклала кошти в Emrod, повідомляє New Atlas.

Система складається з передавальної антени, наборів реле і приймаючої ректенни (антени з вбудованим випрямлячем, перетворюючої мікрохвильову енергію в електрику). Для передачі використовується безпечний радіодіапазон ISM, зарезервований для промислових, наукових і медичних цілей.

На відміну від мрії Тесли, енергія передається безпосередньо між двома антенами, а лазерна система безпеки, яка захищає периметр променя, тут же відключає його, якщо периметр перетинає птах, дрон або вертоліт. Проблем з розміщенням лічильників теж бути не повинно.

Система працює за будь-яких погодних умовах - дощ, туман або пил їй не перешкода. Дистанція передачі обмежена тільки прямою видимістю, тобто в потенціалі може бути сотні кілометрів, а установка і експлуатація не вимагають серйозних вкладень.

Поки у інженерів Emrod є тільки працюючий прототип, але до жовтня вони планують завершити створення пристрою для інвестора і почати польові випробування. Перші пристрої будуть працювати з потужністю в кілька кіловат. Прототип здатний передавати енергію на кілька кілометрів, але його легко можна масштабувати.

«Ми можемо використовувати таку саму технологію для передачі в 100 разів більше енергії на багато більшу відстань», - пообіцяв засновник Emrod Грег Кушнір.

Якщо польові випробування технології пройдуть успішно, вона зможе перетворити енергомережі по всьому світу.

«Ми плануємо використовувати цю технологію для доставки електрики у віддалені місця або через райони з труднопроходимой місцевістю. Вона також може бути використана для збереження енергоподачі клієнтам у випадках, коли ми проводимо технічне обслуговування нашої існуючої інфраструктури», - розповів про плани інженер по трансформації мережі Powerco Ніколас Вессей.

Бездротова передача енергії може стати ключовою технологією і для відновлюваної енергетики, яка, як правило, генерує енергію далеко не там, де вона необхідна. А потужність існуючих енергомереж не дозволяє перекидати великі обсяги такої енергії досить далеко від місця генерації. Через це, наприклад, Німеччина, втрачає частину офшорної вироблення вітропарків, так як в піках не може перенаправити її з півночі в південні землі - не вистачає ресурсів енергомережі.

До середини серпня компанія Electreon Wireless запустить перший в Ізраїлі ділянку траси з можливістю бездротового підзарядки електротранспорту на ходу. Вона ж почала роботи за аналогічним проектом на шведському острові Готланд.

Новини

Популярні теми форуму

analytics