Close button

У ракети Ілона Маска з'явиться недорогий конкурент

У ракети Ілона Маска з'явиться недорогий конкурент

Приватна космічна компанія Rocket Lab анонсувала багаторазову ракету-носій Neutron. Вона позиціонується як конкурент Falcon 9 - найпопулярнішої моделі SpaceX. Порівняно з дітищем Ілона Маска, новинка позиціонується як більш економічний інструмент з оптимальною вантажопідйомністю, повідомляє 4Pda.

На відміну від легкої ракети Electron, здатної вивести на низьку навколоземну орбіту лише 300 кілограмів «багажу», новинка зможе підняти на ту ж висоту до 8 тонн вантажу. Це менше, ніж 22,8 тонни у Falcon 9, проте, на думку розробників, така характеристика дозволить значно знизити вартість запуску, зберігши хороший показник корисного навантаження.

Оголошення про випуск нової ракети генеральний директор Rocket Lab Пітер Бек зробив, сидячи всередині великого макету Neutron. Глава компанії заявив, що готується до випуску новинка стане оптимальним засобом для розгортання угруповань супутників. У перспективі розробники планують і доставку вантажів на МКС.

Ракета отримає двоступеневу конструкцію з багаторазовим розгінним блоком. Довжина Neutron складе 40 метрів, діаметр головного обтічника - 4,5 метра. Новинка імовірно отримає архітектуру моделі Electron - остання використовує паливну пару з гасу і кисню, однак тип двигунів майбутньої новинки Rocket Lab поки не підтвердила. Конструкція ракети буде металевою, а не композитної.

Витрати на розробку Neutron попередньо оцінюються в $ 200 000 000, а вартість її експлуатації поки не обговорюється. Для порівняння: пуск актуальною ракети Rocket Lab Electron коштує $ 7,5 мільйона, а політ SpaceX Falcon 9 оцінюється в суму близько $ 60 мільйонів. Перший запуск Neutron запланований на 2024 рік.

Новини

Популярні теми форуму

analytics